TRAMP S IRANOM IDE U RAT: SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma

Autor:

Svet

09.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo svet juče je sa velikom bojazni iščekivao odluku američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će se SAD povući iz sporazuma šest svetskih sila i Irana, kojim se Teheran 2015. godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Ako šef Bele kuće reši da povuče američki potpis sa tog dokumenta, moglo bi doći do otvorenog sukoba Vašingtona i Teherana. Upravo zato su lideri Rusije, Velike Britanije, Kine, Francuske i Nemačke danima apelovali na Trampa, poznatog po nepredvidljivosti, da bude razuman jer bi izlazak Amerike iz tog sporazuma mogao da nanese nesagledive posledice po taj region, ali i ceo svet.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

KATASTROFALNE POSLEDICE

Francuska, na primer, ne spori da sporazum nije savršen, ali smatra da je taj dokument uspešno obustavio iranski nuklearni program, kao i da ga Iran poštuje. Velika Britanija insistira na tome da sporazum ostane na snazi, a premijerka Tereza Mej obećava da će sa saveznicima raditi na otklanjanju manjkavosti. To je direktno Trampu rekao i šef Forin ofisa Boris Džonson, koji je prethodnih dana boravio u SAD.

Oglasila se i zvanična Moskva, koja je juče ponovila da promene nuklearnog sporazuma mogu dovesti do katastrofalnih posledica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je, na pitanje novinara da objasni o kakvim se posledicama radi, rekao da su to "štetne posledice zbog činjenice da će prestati da postoji vrlo krhak, ali nezamenljiv sistem sporazuma između zainteresovanih strana".

CNN: Tramp više deluje prema instinktu nego što razmišlja o saveznicima ili geopolitčkim posledicama

OPASNA GLOBALNA KRIZA

Da ni Amerikancima nije svejedno kakav će potez povući njihov lider, svedoči i analiza CNN, koji upozorava da bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom "moglo dovesti do opasne globalne krize, a u najgorem slučaju i do rata s Iranom".

- S obzirom na to da Tramp više deluje prema sopstvenom instinktu nego što razmišlja o odnosima sa saveznicima ili geopolitčkim posledicama, ne iznenađuje što većina smatra da će se povući iz dogovora - strahuje CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Šta će da uradi američki predsednik, brine i Stejt department, koji se ogradio od izjave bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Ðulijanija, jednog od Trampovih advokata, koji je rekao da je šef Bele kuće "posvećen promeni režima u Iranu". On je to izjavio pred grupom ljudi koji podržavaju zbacivanje iranske vlade, zbog čega je portparolka Stejt departmenta Heder Nojer požurila da kaže kako Ðulijani "govori o spoljnoj politici u svoje ime, a ne u ime Trampove administracije".

ČINJENICE

Iran, Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka zaključili su 14. jula 2015. sporazum o rešavanju iranskog nuklearnog programaČINJENICE

Dokument je nazvan Zajednički sveobuhvatni akcioni plan

Provođenje plana skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije, koje su ranije uveli SB UN, SAD i EU

Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već tri godine potvrđuje da Iran poštuje sporazum

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading