PUKLA LJUBAV: Makron besan zbog Trampove sporne izjave

Autor:

Svet

06.05.2018

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuskog predsednika Emanuela Makrona ozbiljno je razbesnela izjava američkog lidera Donalda Trampa da su Francuzi bili nesposobni da 2015. u prestonici Parizu spreče krvoproliće u kom su teroristi pobili 130 ljudi jer nisu imali oružje u rukama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Emanuel Makron

Kako je šef Bele kuće naveo u govoru na skupu Nacionalne asocijacije vlasnika oružja (NRA) u Dalasu, "sve bi bilo drugačije da su Parižani bili naoružani jer bi onda, kad vide teroristu na ulici, samo bum, dođi ovamo. Bum, dođi ovamo. Bum, dođi ovamo. Bum".

Tramp je pritom pred okupljenima u Dalasu napravio i gestikulaciju rukom kao da u njoj ima pištolj i ispaljuje metke, što je dodatno unelo, kako su Francuzi naveli, neozbiljnost u obraćanju predsednika SAD u kom se on dotakao jednog od najtragičnijih događaja u novijoj francuskoj istoriji.

Tramp: Da su Parižani bili naoružani, onda bi, kad vide teroristu, bilo samo bum, dođi ovamo. Bum, dođi ovamo. Bum, dođi ovamo. Bum

Iako se Makron nije direktno oglašavao povodom svega toga, iz Pariza su stigle žestoke kritike na Trampov račun, posebno nakon što je tako nešto izjavio samo nekoliko dana nakon što je u Americi ugostio francuskog kolegu i sa njim razmenjivao neuobičajeno mnogo nežnosti.

- Francuska izražava žestoko neodobravanje izjave predsednika Trampa o napadima u Parizu 13. novembra 2015. i zahteva da se poštuje sećanje na žrtve - saopštilo je najpre ministarstvo spoljnih poslova Francuske, na čijem je čelu Žan-Iv le Drijan, koji se zatim lično oglasio povodom toga.

- Kontrola oružja u našoj zemlji je ispravan stav jer slobodna cirkulacija pištolja, pušaka, bombi i sličnog u društvu ne predstavlja prepreku terorističkim napadima, naprotiv, može da ih olakša - istakao je Le Drijan.

Oland: Komentari predsednika Amerike su sramotni i opsceni

Još oštriji prema Trampovom nastupu bio je nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je u vreme krvoprolića u Parizu bio na čelu zemlje.

- Komentari predsednika Amerike su sramotni i opsceni - napisao je Oland na Tviteru.

Podsetimo, ekstremisti ozloglašene terorističke organizacije Islamska država (ISIS) izveli su nekoliko simultanih napada u Parizu u novembru 2015. Najveći broj žrtava izgubio je život u koncertnoj dvorani Bataklan, gde je u trenutku masakra bilo na stotine ljudi. Tramp se dotakao tog događaja kao poznati i veliki zagovornik slobodne prodaje i kupovine oružja, i to ne samo na tlu Amerike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading