SVET PRED TREĆIM SVETSKIM RATOM: Putin poslao oštru poruku! Evropa (ne)osuđuje napad!

Autor: Republika

Svet

14.04.2018

06:32 >> 22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije.

RepublikaFoto: twitter.com/arturaskerelis
IZ MINUTA U MINUT 

23.35 Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je u razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, da koraci koje su preduzele SAD i njeni saveznici u Siriji predstavljaju grubo kršenje Povelje UN i principa međunarodnog prava, saopštio je Kremlj.

23.12Bugarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, saopštila je da su napadi SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odgovori na ratne zločine, dok je Grčka osudila navodno korišćenje hemijskog oružja i pozvala na njihovo uništenje.

22.47 - Istočna Guta oslobođena od ekstremista. Komanda sirijske armije objavila je da je oblast istočne Gute oslobođena od ekstremista posle odlaska poslednjih pobunjeničkih boraca iz grada Dume.

22.00 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je odvojene telefonske razgovore sa predsednicima Rusije i Francuske Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom o situaciji u Siriji. Erdogan i Putin saglasili su se da rade na smanjenju tenzija u Siriji nastave napore da se pronađe političko rešenje, saopštila je kancelarija turskog predsednika, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: pixabay.com

21.34Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je da "podržava napad SAD, Velike Britanije i Francuske na sirijski režim", dok je Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova te zemlje te vazdušne udare nazvalo "pravovremenim odgovorom na korišćenje hemijskog oružja", prenosi ATA.

21.07 - Upotrebljen i sarin.U vazdušnim udarima SAD i njihovih saveznika na Siriju gađane su materije koje bi mogle da budu upotrebljene za proizvodnju hemijskog oružja, kao što je sarin, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

On je novinarima rekao da dokazi pokazuju da su sarin i hlorin upotrebljeni u nedavnom napadu hemijskim oružjem u Dumi, sirijskom gradu u oblasti istočna Gurta, prenosi Rojters.

20.34 - MAKRON, TRAMP I MEJ TELEFONOM RAZGOVARALI O REZULTATIMA NAPADA Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas da je zajednička vojna operacija SAD, Britanije i Francuske na Siriju postigla svoje ciljeve. U saopštenju kancelarije francuskog predsednika navodi se da je Makron odvojeno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i britanskom premijerkom Terezom Mej po okončanju vazdušnih udara, prenosi AP.

20.06 - IZRAEL POZDRAVLJA VAZDUŠNE NAPADE NA SIRIJU Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je danas vazdušne udare SAD na Siriju kao dokaz njihove posvećenosti da se obustavi upotreba hemijskog oružja.  On je upozorio sirijskog predsednika Bašara al Asada da njegova nastojanja da dođe do "oružja za masovno uništavanje" i omogućavanje Iranu da se etablira u Siriji, ugrožava tu zemlju. 
19.46- Savet bezbednosti UN odbacio rezoluciju Rusije o Siriji

19.20Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril telefonom je razgovarao sa papa Franjom o vojnim udarima na Siriju koje su tokom noći izvršili SAD, Britanija i Francuska.

19.05 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ta organizacija pruža "punu podršku" vojnoj akciji u Siriji. Govoreći na konferenciji za novinare u Briselu, Stoltenberg je istakao da NATO "najoštrije osuđuje ponovljeno korišćenje hemijskog oružja od strane sirijskog režima".

18.50 - Novinari obišli centar za naučna istraživanja Centar za naučna istraživanja, koji se nalazio na severu Damaska, u potpunosti je razoren. Sirijska Vlada organizovala je novinarima obilazak uništenog centra, koji je bio jedna od nekoliko meta koje su napale vazdušne snage Amerike, Francuske i Velike Britanije.

18.20 - GUTEREŠ POZVAO NA SUZDRŽANOST Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je danas od svih država da se "suzdrže u ovim opasnim uslovima i da ne dovode do eskalacije i pogoršanja patnje sirijskog naroda".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
17.51- SAD su "spremne kao zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.
16.52 -  Rusija je danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javlja Rojters. Britanska agencija, koja je imala uvid u nacrt rezolucije, napominje da za sada nije poznato da li će se nacrt rezolucije staviti na glasanje.
16.13Sergej Lavrov: Osim informacija s društvenih mreža, ništa ne opravdava napad SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju
15.51Pentagon je saopštio danas da nijedna raketa, od 105, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija nije oborena iznad Sirije, demantujući navode sirijske i ruske vlade.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

15.39 -  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je danas vazdušne napade SAD, Britanije i Francuske na Siriju i poručio da je ta operacija poruka sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da "njegovi masakri" neće ostati bez odgovora. 

15.13 - Tramp, koji je nakon vazdušnih napada na Siriju poručio da je "misija ispunjena", upotrebio je isti politički slogan kao i onaj koji se 2003. godine nalazio na transparentu u Kaliforniji, gde je tadašnji predsednik SAD Džordž Buš objavio da su borbene operacije u Iraku završene. 
14.48 - "Savršeno izveden napad protekle noći. Hvala Francuskoj i Britaniji na njihovoj mudrosti i snazi njihove dobre vojske. Nismo mogli da imamo bolji rezultat. Misija ispunjena!", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru. 

14.45 - Na društvenim mrežama pojavile su se prve fotografije i snimci napadnutih područja u Siriji.

 

 

14.28 - Američki potpredsednik Majk Pens morao je da napusti Samit Amerika u Limi kako bi obavestio lidere Kongresa SAD o planu predsednika Donalda Trampa da objavi raketni napad na Siriju, pre nego što to objavi Trampova administracija.
14.01Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je danas "kriminalcima" predsednika SAD Donalda Trampa, njegovog francuskog kolegu Emanuela Makrona i britansku premijerku Terezu Mej. 

13.40 - HITAN SASTANAK NATO U 15 H; Očekuje se da sastanak 29 ambasadora NATO počne oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu, posle čega bi javnosti trebalo da SE obrati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
13.14 - KAKO EVROPA VIDI NAPAD NA SIRIJU? Klimkin: Rusija već započela Treći svetski rat! 

12.50 - FRANCUZI BI OPET DA RAKETIRAJU

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan, rekao je da bi sirijska vlada trebalo da zna da bi i novi udari mogli biti u planu ukoliko Damask ponovo pređe "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje.

 12.42 Sirijska državna televizija je saopštila da jedinice sirijske policije ulaze u Dumu, mesto navodnog hemijskog napada i poslednje uporište pobunjenika u istočnoj Guti. Na snimcima se vidi kako policija maše sirijskim zastavama i navodi se da će "prisustvo terorista" u Dumi biti okončano za nekoliko sati, prenosi AP.

12.32 -  Kipar se distancirao od vazdušnih napada Britanije na sirijske ciljeve, saopštivši da nije unapred bio obavešten o akciji izvedenoj iz britanske vazduhoplovne baze na tom mediteranskom ostrvu, niti je bio umešan u napad.
12.26Kina se danas snažno usprotivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i ocenila da bilo kakva vojna akcija mimo Saveta bezbednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava. Oni su pozvali na punu, pravednu i objektivnu istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.
RepublikaFoto: twitter.com/arturaskerelis
12.23 - Sirijski sistem vazdušne odbrane, proizveden u Sovjetskom Savezu, oborio je 71 od 103 krstareće rakete, koje su ispalili SAD i njihovi saveznici, izjavio je danas general-pukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj.

12.03 - OGLASIO SE ASAD, sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da napad koji su predvodile SAD pojačava rešenost da se nastavi "borba i slamanje terorizma u svakom deliću nacije", prenosi Rojters.

11.48 - Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je danas da prištinske vlasti podržavaju "savezničku intervenciju u Siriji protiv režima predsednika Bašela el Asada". Više o ovome pročitajte OVDE

11.35 - UŽIVO IZ DAMASKA, pogledajte kakva je situacija na ulicama glavnog grada Sirije posle jučerašnjeg napada:

11.20 - Francuska ministarka odbrane Florans Parli na Tviteru je objavila snimak francuskog ratnog broda koji lansira raketni napad na Siriju.

 

 

11.05 - "Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, a već je stavila posle teške odgovornosti Vašingtona za krvave kaznene mere protiv Jugoslavije, Iraka i Libije", rekao je Putin, saopštio je Kremlj, prenosi Tas s.
10.50 - TRAMPOV TVIT IZAZVAO BURU. Kako je sadašnji predsednik do pre par godina grčevito branio Siriju, brinući se za nevine civile pročitajte OVDE
10.34 - Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas podržala vazdušne udare SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju kao "neophodnu i adekvatnu" akciju, kako bi se Sirija upozorila da ne koristi ponovo hemijsko naoružanje.

10.20 - Asad je posle udruženog vazdušnog napada SAD, Francuske i Velike Britanije, regularno došao na posao, sa porukom "Jutro otpora" na kratkom video snimku koje je objavilo sirijsko predstavništvo.

 

 

10.04 - Bombardovani Sirijci snimali telefonom vazdušne napade. Prve slike i video snimke koji su osvanuli na društvenim mrežama pogledajte OVDE

RepublikaFoto: twitter.com/Arturas Kerelis
09.54 - Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji.
09.45 -Tri osobe su ranjene tokom združenog napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, saopštio je sirijski Generalštab.
09.40 - Ruska vojska danas je saopštila da su sirijski sistemi vazdušne odbrane oborili svih 12 raketa koje su gađale sirijsku vazdušnu bazu u Dumairu, istočno od Damaska.
09.24 - Sudeći prema izveštajima zapadnih medija, noćašnji udari snaga SAD, Fracuske i Velike Britanije, za sada, neće biti ponovljeni, a reakcije Moskve se očekuju uvođenjem kontrasankcija.
09.15 - Zvaničnik u Iranskoj Revolucionarnoj gardi rekao je danas da će posledice napada na Siriju, koje su predvodile SAD, ići na račun Vašingtona, prenosi Rojters.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
09.06 - OGLASIO SE MAKRON - Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je napade na Siriju naredio jer su desetine muškaraca, žena i dece "masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada", istakavši da je "pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine". Pripremu francuskih borbenih aviona za napad, pogledajte OVDE

08.59 - Tramp se obratio javnosti posle udruženog napada na Siriju 

 

 

08.53 - Turska je pozdravila vazdušne udare na sirijsku vladu kao "adekvatan odgovor", naveli su izvori u turskom ministarstvu spoljnih poslova.
08.41 - NATO PODRŽAO NAPAD Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

08.33 - Boris Džonson pozvao na ujedinjen napad protiv upotrebe hemijskog oružja

 

 

08.03 - SIRIJA UZVRAĆA UDARAC - Prema izveštajima sirijske vojske, oboreno je 20 američkih, britanskih i francuskih raketa.

07.58 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi ga obavestio o svim dešavanjima u Siriji.
 

Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp.

​​Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

 

 

"Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku", rekao je američki predsednik, navodeći da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

Bi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
bane

14.04.2018 12:26

Putin je u pravu ovo je isto kao i sa Srbijom Ameri bombarduju ,a Rusi nas brane praznim obecanjima.Verovao sam u Putinovo obecanje da ce zastititi Siriju ,ali Rusi su prazan pistolj zato sto dalje od njih .Nisam bio rusofil ali sam verovao Putinu ,ali on je isti kao i Jelcin,za razliku sto je Jelcin pijandura.Jos ce se na kraju pokazati da je opozicija u pravu sto je protiv ikakvog saveza sa Rusima.

Nebojša

14.04.2018 19:34

@bane - Samo kompletan idiot i potpuno politicki nepismen je mogao ocekivati usvajanje rezolucije. Zapad priznaje i poznaje samo silu i nista drugo a silom daje vrednost svom bezvrednom papiru zvanom novac. Rusija se pokazala kao bezvredna a sada moze da ocekuje i treba da se spremi za odbranu Moskve. Tako mi nismo stitili Knin i Bihac pa smo ovde gde jesmo. Ovakvim ponasanjem Rusije koja nas je pozivala kroz usta Rogozina da se prikljucimo zivotnoj snazi Rusije pokazuje se da je Vučić izrastao u drzavnika i da vodi mudru politiku najbolju moguću. Kritikovao sam ga zbog ne okretanja Rusiji ali se sada javno izvinjavam jer on sa visine ima dalji pogled nego ja dole. Rusija me 100% razocarala. Tek kada joj rakete počnu da prašte po Rusiji probudice se ali ce biti previše žrtava. Sada su trebali i morali da brane Rusiju. Ocigledno je da su Avangarda, Hindzal i Poesidon Putinov predizborni blef i da nisu tako mocni ni oni ni njihovi sistemi niti imaju dovoljno raketa da se odbrane od masovnog udara. Vučiću svaka ti čast na politici koju vodiš. Bio sam u zabludi zanesen time da Putin drži rec i da nece dopustiti napad na Siriju koja mu se okrenula i dala srce i dusu 100% pa ovo dozivljava a mi tebe kritikovali sto se ne okrenes Rusiji 100%. Nikakvu zastitu od njih ne bi dobili a utukli bi nas gore NATOVCI nego 1999. Neka rade sta hoce samo ne potpisuj priznanje tzv Kosova jer suludo je ginuti i nadati se pomoci onih koji nam nisu pomogli ni 1999 a vidimo da su dopustili raketiranje Sirije.

Spasoje

14.04.2018 21:57

Kažete da Rusija nije zaštitila Siriju!!! SAD, Francuska i Engleska Siriju su gađale sa 103 rakete a Sirijci uz pomoć Rusa oborili su 71!!! Pogledajte kako je prošla SR Jugoslavija, koju niko nije štitio, ovo su NATO brojke.: * 1.150 borbenih aviona NATO-a nadletelo je Jugoslaviju! * 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona bačeno je na Srbiju! * 1.300 krstarećih raketa ispalio je NATO! * 37.000 “kasetnih bombi” izručeno je na SRJ!