AMERIKA SE UKLJUČUJE U RAT IRANA I IZRAELA

Autor:

Svet

13.04.2024

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranske bespilotne letelice ka Izraelu: Nova pretnja na horizontu

AMERIKA SE UKLJUČUJE U RAT IRANA I IZRAELA

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Sanadik, Shutterstock


Iranske bespilotne letelice su postale nova tema interesovanja u regionu Bliskog istoka, sa izveštajima o njihovom letu ka Izraelu. Prema izraelskim i američkim obaveštajnim podacima, desetine ovih letelica su primećene u vazdušnom prostoru, što predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Izraela.

Napad na iranski konzulat u Damasku

Napetost između Irana i Izraela dodatno je eskalirala nakon što su izraelske vazduhoplovne snage pogodile zgradu iranskog generalnog konzulata u Damasku, glavnom gradu Sirije. Ministarstvo odbrane Sirije je potvrdilo da je zgrada iranskog konzulata potpuno uništena u ovom napadu, koji je rezultirao gubicima od pet poginulih i dvanaest povređenih osoba. Ova akcija izraelskih snaga izazvala je oštre reakcije iranskog ambasadora u Siriji, koji je najavio odlučan odgovor Teherana na izraelske akcije.

Pripreme Izraela i iranska pretnja odmazdom

Situacija dodatno dobija na kompleksnosti, kako arabaski mediji prenose informacije o pripremama Izraela za eventualne udare na iranske ciljeve ukoliko Teheran odgovori na napad na konzulat u Damasku. Iranski odgovor bi mogao da izazove novi talas napetosti i nasilja u regionu, a Izrael je već spreman da odgovori na potencijalne pretnje.

Ovi događaji predstavljaju ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu i postavljaju pitanje stabilnosti na Bliskom istoku u narednom periodu. Svet će pažljivo pratiti razvoj situacije i pokušati da pronađe diplomatsko rešenje kako bi se izbegao dalji sukob i eventualne žrtve.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading