DOBRA VEST: Nivo Urala u Orenburgu stagnira nakon što je dostigao 1.171 centimetar

Autor:

Svet

13.04.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom poslednja četiri sata, nivo reke je stagnirao.

DOBRA VEST: Nivo Urala u Orenburgu stagnira nakon što je dostigao 1.171 centimetar

Foto: Tanjug/AP Photo

Načelnik opštinskog dispečerskog centra Aleksandar Sisa izjavio je da je nivo vode u reci Ural u Orenburgu porastao za impresivnih 42 centimetra tokom 24 sata, dostigavši visinu od 1.171 centimetar. Međutim, tokom poslednja četiri sata, nivo reke je stagnirao, što donosi određeno olakšanje.

Orenburg je tokom noći bio poplavljen, a voda je dospele do stambenih zgrada. Saobraćajna policija i ekipe Hitne pomoći bili su angažovani na evakuaciji stanovnika. Situacija je bila ozbiljna, te je evakuacija bila neophodna kako bi se zaštitili životi i imovina građana, prenosi Tanjug.

Gubernator Orenburške oblasti Denis Pasler izrazio je nadu da je vrhunac nivoa vode u reci dostignut i da će prestati da raste. 

Smanjenje nivoa reke Ural u gradu Orsku

U gradu Orsku, nivo reke Ural opao je za 23 centimetra, što je dobra vest za lokalno stanovništvo. Grad se polako vraća normalnom životu nakon ovih izazovnih vremena.

Nivo reke Tobol u gradu Kurgan dostigao je 416 centimetara, što je povećanje od sedam centimetara za samo 12 sati.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je već poplavljeno 205 stambenih objekata i 320 privatnih parcela.

Foto: Tanjug/AP Photo

Ural

Više od 7.000 ljudi je preventivno evakuisano zbog poplava, a vrh poplavnog talasa u Kurganu se očekuje od 14. do 15. aprila. Ove brojke naglašavaju ozbiljnost situacije i hitnost pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.


Vanredna situacija i najveće poplave u poslednjih 80 godina

Ove godine, regioni južnog Urala suočili su se sa poplavama bez presedana. U Orenburškoj oblasti, gde je 5. aprila pukla brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural, uvedena je vanredna situacija federalnih razmera. Slična situacija je i u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. Vlasti susednog Kazahstana potvrdile su da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 godina, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Ovi događaji predstavljaju izuzetno ozbiljnu situaciju za građane i zahtevaju hitnu i efikasnu reakciju nadležnih organa kako bi se obezbedila sigurnost i pomoć ugroženom stanovništvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading