"SADA ĆEMO SPROVESTI ŠERIJAT" Dolaze teški dani za žene u Avganistanu, Talibani objavili rat "zapadnoj demokratiji" (VIDEO)

Autor:

Svet

27.03.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talibanski lider opravdava ove mere, tvrdeći da oni slede avganistansku kulturu i islamske principe.

"SADA ĆEMO SPROVESTI ŠERIJAT" Dolaze teški dani za žene u Avganistanu, Talibani objavili rat "zapadnoj demokratiji" (VIDEO)

Foto: X/WION/Printscreen

Talibani iz Avganistana će uskoro početi da kamenuju žene do smrti u javnosti, najavio je vrhovni vođa radikalne grupe kada je objavio rat zapadnoj demokratiji.

Obraćajući se zapadnim zvaničnicima u govornoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji u subotu, mula Hibatulah Akhundzada, je zapadne branioce ljudskih prava nazvao "predstavnicima đavola".

- Kažete da je kršenje ženskih prava kada ih kamenujemo do smrti, ali uskoro ćemo primeniti kaznu za preljubu. Bičevaćemo žene u javnosti. Javno ćemo ih kamenovati do smrti. Sve je to protiv vaše demokratije, ali mi ćemo to nastaviti da radimo. I mi i vi tvrdimo da branimo ljudska prava. Mi to radimo kao božiji zastupnici, a vi kao đavolji - odgovorio je Zapadu u svojim najoštrijim komentarima otkako je preuzeo Avganistan 2021.

Avganistanska državna televizija, koju sada kontrolišu talibani, emituje glasovne poruke za koje se tvrdi da potiču od Akhundzade, koji nikada nije viđen u javnosti.

U daljem napadu na međunarodno zagovaranje ženskih prava, Akhundzada je kritikovao pozive na takva prava kao kontradiktorne talibanskom tumačenju islamskog šerijatskog zakona.

- Da li žene žele prava o kojima zapadnjaci govore? Oni su protiv šerijata i mišljenja sveštenika, sveštenika koji je srušio zapadnu demokratiju. Jedan je božja liga, a drugi je đavolja, a mi smo na Božjoj strani - rekao je on.

Talibani su, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini, počeli da sprovode stroge kazne u javnosti ubrzo nakon dolaska na vlast.

Kazne su slične onima tokom njihove prethodne vladavine Avganistanom kasnih 1990-ih.

Akhundzada je pozvao talibanske pešadijce da budu otporni u suprotstavljanju pravima žena i rekao da će se rat protiv zapadne demokratije i vrednosti nastaviti decenijama koje dolaze.

- Rekao sam mudžahedinima da kažemo zapadnjacima da smo se borili protiv njih 20 godina i da ćemo se boriti 20 i više godina protiv njih. Preuzimanje Kabula nije značilo da ćemo sada sedeti u kancelarijama i piti čaj. Nije se završilo (kada ste otišli), sada ćemo sprovesti šerijat u ovoj zemlji - upozorio je on.

On je kritikovao zapadne vrednosti ljudskih prava i slobode žena, rekavši da će talibanski verski naučnici i sveštenici uporno pružati otpor Zapadu i njegovom obliku demokratije u Avganistanu.

Njegovi komentari izazvali su negodovanje među Avganistancima, što je navelo neke da apeluju na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na talibane.

Talibani su povratili vlast u avgustu 2021. nakon kolapsa vlade podržane međunarodnom organizacijom i povlačenja svih zapadnih trupa predvođenih SAD-u nakon skoro 20 godina učešća u ratu u Avganistanu.

Akhundzada je zaustavio obrazovanje devojčica u Avganistanu nakon šestog razreda i uveo sve veća ograničenja za učešće žena na javnim i privatnim radnim mestima, uključujući i zabranu zapošljavanja u Ujedinjenim nacijama i drugim humanitarnim organizacijama.

Ženama je zabranjeno da idu na duga putovanja i putovanja avionom bez pratnje muškog rođaka, a zabranjeno im je i da posećuju javna mesta kao što su parkovi, teretane i kupatila.

Talibanski lider opravdava ove mere, tvrdeći da oni slede avganistansku kulturu i islamske principe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading