NETANJAHU ZARATIO SA VLADOM IZRAELA: Hoće da menja zakon, a cilj je samo jedan

Autor:

Svet

25.03.2024

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske

NETANJAHU ZARATIO SA VLADOM IZRAELA: Hoće da menja zakon, a cilj je samo jedan

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas svojoj stranci Nacionalni liberalni pokret (LIKUD) da neće odustati od nacrta zakona koji odobrava ultraortodoksnim Jevrejima izuzeće od regrutacije u Izraelskim odbrambenim snagama.

Netanijahu je to saopštio zbog najave člana ratnog kabineta Benija Ganca da će napustiti vladu i da će njegova stranka Nacionalnog jedinstva napustiti koaliciju ukoliko bude usvojen zakon, prenosi Džeruzalem post.

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske.

Nekoliko vlada se borilo da bude postignut konsenzus o zakonu koji će regulisati to pitanje, nakon što je Viši sud 2017. godine odlučio da su opšta izuzeća od služenja vojnog roka za studente ješive diskriminatorna i neustavna i naložio državi da pronađe rešenje za to pitanje.

Inače, nekoliko ljudi je uhapšeno u glavnom gradu Jordana, Amanu u sukobima policije i demonstranata koji su pokušali da uđu u izraelsku ambasadu, protestujući protiv izraelske vojne operacije u Gazi.

Demonstranti su nosili transparente u znak podrške Hamasu, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su pokušali da upadnu u dobro utvrđenu izraelsku ambasadu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema rečima očevidaca, nekoliko demonstranata je pretučeno, a nekoliko uhapšeno dok su pokušavali da probiju policijski kordon oko ambasade.

Vlasti Jordana dozvoljavaju mirna okupljanja ispred izraelske ambasade, ali kako navode, ne mogu tolerisati bilo kakav pokušaj da se upadne u ambasadu i podstaknu građanski nemiru. Izraelski ambasador nije u Amanu zbog bezbednosnih mera od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo napad Hamasa na Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading