KAKO ĆE RUSIJA REAGOVATI NA TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI? Neće biti promena u načinu vođenja rata, nulta tolerancija na terorizam

Autor:

Svet

23.03.2024

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina, Rusiju su često pogađali samoubilački teroristički napadi koji su usmereni na stanovništvo kako bi se podstaklo nezadovoljstvo.

KAKO ĆE RUSIJA REAGOVATI NA TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI? Neće biti promena u načinu vođenja rata, nulta tolerancija na terorizam

Foto: Tanjug/AP

Sinoć, centar Moskve bio je poprište terorističkog napada u Crocus City Hall-u, gde je više desetina ljudi izgubilo život. Ovaj događaj je podsetio javnost na politiku "nulte tolerancije" Ruske Federacije prema terorizmu, koja se ogleda u činjenici da ruske vlasti nikada nisu dopuštale pregovore sa teroristima u sličnim situacijama.

Samoubilački teroristički napadi i motivacija napadača

Poslednjih godina, Rusiju su često pogađali samoubilački teroristički napadi koji su usmereni na stanovništvo kako bi se podstaklo nezadovoljstvo. Ovakvi napadi nemaju prostora za pregovore i često rezultiraju talačkim krizama koje se krvavo završavaju. Motivacija napadača u ovom slučaju takođe se može okarakterisati na sličan način.

Rusija - rat na više frontova

Rusija se trenutno suočava sa ratom na više frontova, kako uz neposredno učešće svoje armije, tako i preko ruskih privatnih vojnih kompanija. Ovo je važno imati u vidu prilikom analize reakcije rukovodstva RF na teroristički napad u Crocus City Hall-u.

Reakcija rukovodstva RF na teroristički napad

Iako se očekuju optužbe i ograđivanje od odgovornosti za napad, trenutno je najvažnije pitanje kako će rukovodstvo RF reagovati na ovaj izazov, posebno u kontekstu intenziviranja raketnih napada po ciljevima u Ukrajini.

Uticaj terorističkog napada na ruske aktivnosti u Ukrajini, Siriji i Africi

Postavlja se pitanje da li će teroristički akt u Crocus City Hall-u poremetiti rusko ponašanje u Ukrajini, Siriji ili Africi, gde je njeno vojno prisustvo sve veće. Ukoliko bi došlo do reakcija Rusije, na primer, u Ukrajini, moglo bi doći do daleko veće eskalacije i sa strane zapadnih zemalja.

Rusija i teroristički napadi tokom rata

Nije zanemarljiv podatak da se Rusija i tokom ovog rata susretala sa nizom terorističkih napada različitog profila, od ubistva vojnih novinara do eksplozija na Krimskom mostu i miniranja Severnog toka. RF nije menjala svoj pristup ratu ni posle ovih napada, što ukazuje na doslednost u sprovođenju svoje politike.

Ovaj gnusan napad u Crocus City Hall-u će sigurno izazvati reakciju ruskog rukovodstva, ali ostaje da se vidi na koji način će se ona manifestovati i kakve će biti posledice na međunarodnom planu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading