DA LI JE ISLAMSKA DRŽAVA UMEŠANA U NAPAD U MOSKVI? Šta se zaista dogodilo u terorističkom napadu?

Autor:

Svet

22.03.2024

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teroristički napad u Moskvi

DA LI JE ISLAMSKA DRŽAVA UMEŠANA U NAPAD U MOSKVI? Šta se zaista dogodilo u terorističkom napadu?

Foto: Tanjug/Moscow News Agency via AP/Sergei Vedyashkin


U Moskvi se danas oko 18.30 sati po srednjeevropskom vremenu desio stravičan teroristički napad u koncertnoj dvorani "Krokus Siti Hola". Prema izveštajima sa lica mesta, najmanje četrdesetoro ljudi je izgubilo život, dok je na stotine povređeno. Napadači, naoružani puškama, ostavili su grad u šoku svojim surovim delovanjem.

Spekulacije o islamskom poreklu terorista

Prema nepotvrđenim pretpostavkama, postoji mogućnost da su napadači islamskog porekla, što je nagovestio bivši oficir "Švedskih oružanih snaga" u oblasti vazdušne odbrane, sada politički i vojni analitičar. On ističe da modus operandi napada veoma podseća na operacije Islamske države, posebno uzimajući u obzir pretnje terorističkim napadima povodom petogodišnjice pada kalifata Islamske države od strane IS-K (Pokrajina Horasan).

Upozorenje američke vlade o aktivnostima Islamske države

Novinar Hristo Grozev je naglasio da prethodno upozorenje američke vlade o napadima u Moskvi ukazuje na aktivnosti Islamske države - Pokrajine Horasan, regionalne grane terorističke grupe Islamske države aktivne u Južno-centralnoj Aziji, pre svega u Avganistanu. Sve ovo budi ozbiljnu zabrinutost i postavlja pitanje o mogućem međunarodnom karakteru terorističkih aktivnosti.

Ovaj strašan događaj će ostaviti dubok trag u istoriji Moskve i postaviti pitanja o bezbednosti i borbi protiv terorizma kako u Rusiji, tako i širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading