"HAG GAZIO I GAZI SAME PRINCIPE HUMANIZMA" Moskva se oglasila povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića

Autor:

Svet

13.03.2024

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaharova je naglasila da je Rusija u više navrata ukazivala na politizaciju i pristrasnost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

"HAG GAZIO I GAZI SAME PRINCIPE HUMANIZMA" Moskva se oglasila povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića

Foto: www.profimedia.rs

Smrt bivšeg predsednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića, u haškoj tamnici rezultat je grubog nepoštovanja Tribunala osnovnih ljudskih prava, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova

Pamtimo imena desetina Srba, koje je Haški sud diskriminisao iz raznih razloga, a mnogi od njih su i umrli u haškom zatvoru, uključujući Milana Babića i Zdravka Tolimira, kazala je Zaharova.

- Uoči 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, želim da podsetim da se 11. marta ove godine navršilo 18 godina od smrti predsednika Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića, u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala. Neposredno pre smrti, on je od Tribunala zatražio da ga pusti u Moskvu na lečenje - podsetila je Zaharova na današnjem brifingu.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je istakla, Miloševića su odbili, a kao razlog su naveli da su ruske vlasti navodno dale nedovoljne garancije da će se bivši predsednik vratiti u hašku ćeliju.

Prema njenim rečima, Tužilaštvo je takođe tvrdilo da je Slobodan Milošević namerno uzimao lekove koji su pogoršavali njegovo stanje.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju postao je polazna tačka sa koje je započela degradacija međunarodnog krivičnog pravosuđa. Hag je gazio i gazi, ne samo temelje međunarodnog prava, već i same principe humanizma - ukazala je.

Zaharova je naglasila da je Rusija u više navrata ukazivala na politizaciju i pristrasnost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je davao jednostrano antisrpsko tumačenje događaja iz jugoslovenske krize tokom razmatranja predmeta koji su mu predočeni.

- Zanimljivo je da je kroz istoriju Tribunala, na njegovoj klupi među optuženima, nije uvršćen nijedan zvaničnik iz Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope, koji je smišljeno učestvovao u rasparčavanju Jugoslavije, a potom i u uništavanju državnosti Libije, Iraka i Sirije - zaključila je Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading