UKIDA SE TIK-TOK ZA 170.000.000 LJUDI! NAJVEĆA CENZURA U ISTORIJI AMERIKE: Sve se menja pred okršaj Trampa i Bajdena

Autor:

Svet

08.03.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kongres izglasao zakon koji omogućava da se Kinezima oduzme jedna od najpopularnijih platformi

UKIDA SE TIK-TOK ZA 170.000.000 LJUDI! NAJVEĆA CENZURA U ISTORIJI AMERIKE: Sve se menja pred okršaj Trampa i Bajdena

Foto: AP Evan Vucci, AP Andrew Harnik, profimedia

Komitet Američkog kongresa za energiju i trgovinu usvojio je zakon kojim se kineskoj kompaniji "BiteDance" daje šest meseci da se odrekne vlasništva nad platformom Tik-tok, u protivnom će ta platforma biti zabranjena u SAD, preneo je Rojters.
Za uvođenje ove mere je glasalo svih 50 predstavnika.


- Ovaj zakon ima unapred određen ishod: potpunu zabranu Tik-toka u SAD. Vlada pokušava da oduzme ustavno pravo 170.000.000 Amerikanaca na slobodno izražavanje. Ovo će oštetiti milione preduzeća, uskratiti umetnicima publiku i uništiti život bezbrojnim stvaraocima širom zemlje - saopšteno je iz kompanije "BiteDance".


BEZ RIZIKA


Kako navodi Rojters, predstavnici u Gornjem domu SAD dobili su tajni brifing koji se odnosi na opasnosti Tik-toka po nacionalnu bezbednost.


Najviši predstavnik Demokratske stranke u komitetu Frenk Palone rekao je da se nada da će zakon oduzeti Tik-tok kompaniji i da će Amerikanci moći da nastave da koriste ovu i druge platforme, bez rizika da njima upravljaju ili ih kontrolišu neprijatelji.
Cela ova priča, međutim, ima i dublju pozadinu. Naime, u novembru Sjedinjene Države očekuju predsednički izbori, koje mnogi doživljavaju kao sudbonosne jer bi, kažu, pobeda Donalda Trampa izazvala haos i vratila Ameriku unazad. Trampove pristalice, s druge strane, očekuju da Amerika ponovo počne da se bavi sopstvenim problemima, ne glumeći svetskog policajca niti, kako oni tvrde, raspirujući ratove širom planete. U svetlu tog izbornog rata, kakav očigledno predstoji, posmatra se i saga oko Tik-toka.


VELIKA ULOGA


Trampove pristalice u proteklom periodu su veliki broj svojih uverenja širile preko društvenih mreža. Baš kao i sam Tramp, kojem je ukinut nalog na Tviteru da bi, kažu on i njegovi ljudi, bio ućutkan. Zbog toga je bio primoran da osnuje sopstvenu mrežu Trut sošl (truth social). Jasno je, dakle, da se velika bitka vodi upravo na socijalnim mrežama i da bi, shodno vremenu u kojem živimo (a posebno u kom žive Amerikanci), to moglo da ima ogromnu ulogu. A u toj ogromnoj ulozi, Tik-tok bi, zbog svoje rasprostranjenosti, vrlo lako mogao biti glavni faktor.

 

Ovo bi, između ostalog, mogao biti jedan od načina ućutkiaanja Trampovih pristalica

 

Uključio se i faktor Orban

Tramp je, inače, juče trebalo da ugosti u Floridi mađarskog premijera Viktora Orbana. Američki i evropski mediji s velikim interesovanjem su iščekivali taj susret s obzirom na to da je Orban dugogodišnji veran Trampov saveznik, dok ovaj, s druge strane, i te kako računa na njega ukoliko ponovo postane šef Bele kuće i s te pozicije krene u resetovanje (po svom modelu) odnosa Vašingtona i Evropske unije. Pa kom obojci, kom opanci...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Boler

09.03.2024 09:38

Kada će i ostali da se pridruže? Mediji su preplavljeni osobama koje su beznačajne, bez ideje ili kvaliteta. A i mozgu će biti lakše kad se ne bude vređala inteligencija