BERLIN POKREĆE OPERACIJU OD 200 MILIJARDI EVRA: Milioni života su u igri

Autor:

Svet

07.03.2024

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom ove godine u Nemačkoj bi moralo nešto drastično da se promeni ili stanovnike čeka potpuni pakao

BERLIN POKREĆE OPERACIJU OD 200 MILIJARDI EVRA: Milioni života su u igri

Foto: Shuttertsock

Nemačka se u 2024. godini susreće sa velikim problemom penzionog sistema čija je stabilnost nagrižena odlaskom sve većeg broja Nemaca iz generacija bejbibumera u penziju.

Predugo oslanjanje Nemaca na prvi stub međugeneracijske solidarnosti, u kojem zaposleni u osnovi finansiraju penzionere, dovelo ih je u situaciju da je ne mogu održavati prečnik visine plate u odnosu na visinu penzije, pa sada kreću u zakasnelu modernizaciju sistema koja sa sobom donosi ekstremne rizike, piše Jutarnji.hr.

Jedna od ideji reforme, koju su predstavili ministar finansija Kristijan Lindner i ministar rada Hubertus Hajl, jest osnivanje fonda koji će investirati najmanje 200 milijardi evra u deonice do 2035. godine.

S obzirom da su cene evropskih i američkih deonica na visokim nivoima, utisak je da su u ‘semafor koaliciji‘ kod donošenja odluka o penzionoj reformi pristupili politikantski odnosno previše optimistično – računaju da će ulaganje u deonice doneti značajna povraćanja novca, iako su rizici pada pri visokim valuacijama realniji.

Nemačke vlasti boje se da agresivnije povećaju stope doprinosa, kao i dodatno povećaju starost za odlazak u penziju, što su sigurnija i jednostavnija rešenja.

Ekonomija im je zaglibila u recesiji, sve češće se pojavljuje teza da su izgubili model rasta, a sada postaje očigledno i da im penzioni sistem puca po šavovima.

Ono što je već sada ogromni nemački problem, koji nije prepoznat u široj evropskoj javnosti, jeste činjenica da je prosečna ukupna stopa poreza i doprinosa koji plaća nemački građanin-samac već sada na nivou 48,1 posto primanja, dok je na nivou ostalih članica OECD-a na 34,6 posto.

"Nije iznenađujuće da mladima nije atraktivan ulazak na tržište rada, kada za nešto manje neto primanja mogu povući socijalnu pomoć. Mladi se racionalno ponašaju kada penzione doprinose smatraju porezom jer je to postao redistributivni sistem. Dakle, ovo je politika koja se temelji na ideji da su deca glupa. A svi znamo kako ta priča završava“, upozorava Eurointelligence.

Lindner pak javno poručuje da to što rade moraju da naprave jer se to moralo napraviti još pre 20 godina. Tvrdi da to čine zbog budućnosti nemačke dece.

Bilo kako bilo, ‘semafor koalicija‘ očekuje da će od 2035. fond koji će ulagati u deonice uz isplate penzija godišnje vraćati po 10 milijardi evra.

Čini se optimistično ali nedovoljno. Pri tome političari u svakom slučaju žele da izbegnu ono najlakše – rezanje relativno visokih penzija. Čak i Lindner priznaje da ovo nije dugoročno rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading