NAKON 35 GODINA KARIJERE: Najpoznatiji američki "jastreb" podnosi ostavku i odlazi u istoriju

Autor:

Svet

06.03.2024

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nulandova je bila direktno umešana u nemire na Majdanu i državni prevrat u Kijevu koji je usledio.

NAKON 35 GODINA KARIJERE: Najpoznatiji američki "jastreb" podnosi ostavku i odlazi u istoriju

Foto: youtube.com/CNN

Državni sekretar SAD, Entoni Blinken, rekao je da ga je njegova zamenica, Viktorija Nuland, obavestila o svojoj nameri da podnese ostavku u narednim nedeljama. Visoka zvaničnica, čuvena kao ratni huškač američke spoljne politike, igrala je ključnu ulogu u državnom udaru u Kijevu 2014. godine koji je podržao Zapad.

- Viktorija Nuland mi je nagovestila da namerava da se povuče sa mesta zamenika sekretara za politička pitanja u narednim nedeljama. Ono što je čini zaista izuzetnom je žestoka strast koju unosi u borbu za ono u šta najviše veruje – slobodu, demokratiju, ljudska prava i trajne napore Amerike da inspiriše i promoviše te vrednosti širom sveta - naveo je Blinken u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

Me]utim, njena uloga u Ukrajini će biti predmet proučavanja diplomata i studenata spoljne politike u godinama koje dolaze, naveo je američki državni sekretar.

Nulandova je bila direktno umešana u nemire na Majdanu i državni prevrat u Kijevu koji je usledio. U decembru 2013. godine posetila je Ukrajinu kako bi podelila kolačiće naoružanim demonstrantima na centralnom trgu u Kijevu. A posle toga je snimljena kako razgovara o tome kako da se "završi ovaj posao" sa tadašnjim američkim ambasadorom u Kijevu, Džefrijem Pajatom, samo nekoliko dana pre državnog udara u februaru 2014. godine.

U intervjuu za CNN krajem februara, Nulandova je priznala poraz američke politike prema Moskvi, opisujući današnju Rusiju kao "ne onu Rusiju koju smo želeli".

Nulandova, koja se smatra glavnim inspiratorom antiruske i proukrajinske politike, završava 35. godinu karijere nakon što je prebačena na mesto prvog zamenika državnog sekretara. Na toj poziciji je bila privremeno od prošlog jula, nakon penzionisanja Vendi Šerman

Međutim, početkom februara se saznalo da Senat više voli da vidi Kurta Kembela na ovom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading