MORAĆE DA KORISTE I EKSPLOZIV! Dramatično spasavanje spelologa iz pećine u Sloveniji! NJEMU SVE GORE! (FOTO)

Autor:

Svet

22.02.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog pogoršanja situacije promenjeni su i planovi za akciju spasavanja, pošto će speleolozi dodatno proširiti dva tesnaca koja otežavaju izvlačenje povređenog.

MORAĆE DA KORISTE I EKSPLOZIV! Dramatično spasavanje spelologa iz pećine u Sloveniji! NJEMU SVE GORE! (FOTO)

Foto: Facebook/Jamarska reševalna služba

Akcija spasavanja povređenog slovenačkog speleologa iz pećine Jelen brdo kod Gotenice se zakomplikovala i spasioci nisu uspeli da ga izvuku do jutra, objavili su slovenački mediji. Moguće je da će morati da se upotrebi eksploziv kako bi speleolog mogao da bude izvučen na površinu.
 

 

Speleolog, koji se u sredu popodne povredio u pećini Jelen brdo u Sloveniji, nije izvučen tokom noći zbog teškog terena. Zakomplikovalo se i ujutru, tokom poslednje faze spasavanja, rekao je  Valter Zakrajšek, šef današnje intervencije. Prema njegovim procenama, spasavanje bi moglo da potraje do večeri.


Damijan Šinigoj, šef noćne intervencije, rekao je da su grupe speleologa preko noći pokušale da prošire moreuz, što je otežalo akciju spasavanja, i u tome su uspeli. Dva tesnaca su bila problematična, jedan od njih bio je dugačak 10 metara. Lomili su rukama, dletima i buzdovanima, opisao je Šinigoj.
Republika

Foto: Facebook/Jamarska reševalna služba

Spasavanje, pećina, speleolog, Slovenija

 

Iako je prvobitno procenio da će povređeni speleolog ujutru biti na površini, vađenje se zakomplikovalo.

- Stanje povređenog se pogoršalo - rekao je Zakrajšek, dodajući da će zbog toga spasavanje speleologa biti odloženo, u najboljem slučaju on će biti izvučen iz pećine do večeri.

Zbog pogoršanja situacije promenjeni su i planovi za akciju spasavanja, pošto će speleolozi dodatno proširiti dva tesnaca koja otežavaju izvlačenje povređenog. Ovoga puta proširenje tesnaca neće biti ručno, već eksplozivom. Trenutno cekaju na isporuku, rekao je Zakrajšek.

Doktor je već noćas uspeo da dođe do povređenog speleologa i pomno prati njegovo stanje tokom spasavanja. On je preko noći potvrdio da nema ozbiljnijih povreda, ali da speleolog ne može da se penje zbog jakog udarca i prisutnih bolova. Ručni zglob i rebra su mu povređeni, pa mu je teško da diše. Pećina Jelen brdo duga je 518 metara i duboka 192 metra. Nesreća se dogodila na oko 150 metara.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading