"NADAMO SE NAJBOLJEM, PRIPREMAMO ZA NAJGORE" Vlasti EU u strahu od pobede Trampa, priprema se alternativa NATO

Autor:

Svet

19.02.2024

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukovodstvo zemalja EU je "zabrinuto i ogorčeno" što Tramp navodno "flertuje sa Rusijom" i daje neodgovorne izjave u vezi sa NATO.

"NADAMO SE NAJBOLJEM, PRIPREMAMO ZA NAJGORE" Vlasti EU u strahu od pobede Trampa, priprema se alternativa NATO

Foto: Tanjug/AP

Vlasti država Evropske unije pripremaju se za moguću pobedu bivšeg američkog lidera, Donalda Trampa, na predstojećim predsedničkim izborima u SAD u novembru i razgovaraju o stvaranju struktura koje bi mogle da dopune ili budu alternativa Severnoatlantskoj alijansi, piše Vašington post, pozivajući se na izvore.

- S obzirom da je pomoć Ukrajini zaustavljena i izbori u SAD su na pomolu, evropski lideri, zvaničnici i diplomate sve su svesniji potrebe za saradnjom sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom i njegovim saveznicima oko pitanja bezbednosti, ali im to teško pada. Evropa već mesecima prati američku politiku, zaprepašćena slabim rejtingom predsednika Džozefa Bajdena u anketama, plašeći se povratka u dane kada je Tramp pretio transatlantskim odnosima koji su joj omogućavali prosperitet i komfor, pod američkim bezbednosnim kišobranom - navodi se u tekstu.

Jedan od izvora lista među zvaničnicima EU rekao je da kada bivši, a možda i budući lider slobodnog sveta kaže da će mirno gledati kako Rusija napada saveznike iz NATO, "moramo ponovo da razmislimo kakva bi mogle biti obaveze SAD prema Evropi i Ukrajini".

- Nadamo se najboljem, ali moramo da se pripremimo za najgore - dodao je on.

Prema pisanju lista, u danima nakon Trampovih izjava, zvaničnici EU su iza zatvorenih vrata razgovarali o stvaranju dodatka NATO-u na kontinentu koji bi funkcionisao u skladu sa američkim bezbednosnim garancijama, ali bi takođe mogao da posluži kao kredibilna alternativa, ako američke garancije budu opozivane.

Vašington post navodi da su se "ove konsultacije pretvorile u uobičajene sporove".

- Francuska i Nemačka ne mogu da se dogovore o tome ko će plaćati račune. Istočna Evropa ne veruje u potpunosti Zapadnoj Evropi kada se tiče pretnje Rusije. I nejasno je kako, ili čak da li će izgraditi nuklearni štit na kontinentu, a ako to i uspe on će biti inferioran u odnosu na ruski arsenal u najgorem slučaju - u nuklearnom ratu - navodi se u tekstu.

Kako se navodi u članku, rukovodstvo zemalja EU je "zabrinuto i ogorčeno" što Tramp navodno "flertuje sa Rusijom" i daje neodgovorne izjave u vezi sa NATO. U tekstu se navodi da su mnogi zvaničnici EU koje su intervjuisali novinari "zabrinuti sudbinom američke pomoći Ukrajini" ako republikanac pobedi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading