NEZAPAMĆEN SKANDAL: U školama u regionu Balkana počele PROVERE NEVINOSTI učenica! Testiranje je obavezno, a ko ga odbije - i roditelji će SNOSITI POSLEDICE

Autor:

Svet

15.02.2024

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako nešto svet do sada nije čuo

NEZAPAMĆEN SKANDAL: U školama u regionu Balkana počele PROVERE NEVINOSTI učenica! Testiranje je obavezno, a ko ga odbije - i roditelji će SNOSITI POSLEDICE

Foto: Shutterstock

Vlada Turkmenistana odlučila je da u regionu pokrajine Balkan učenice srednjih škola podvrgnu masovnom testiranju kako bi se utvrdilo da li su i dalje nevine ili ne.

Zvaničnici jedne od tri najzatvorenije države sveta kažu da su neophodni za procenu morala tinejdžerki!

Koliko daleko ide vlada Turkmenistana sa svojom autoritarnošću govori i podatak da za ovaj test neće tražiti saglasnost devojčica ili njihovih roditelja. 

Dakle, prihvati šta ti kaže država ili ćeš snositi ozbiljne posledice.

Učenice koji "padnu" na testu prijavljuju se policiji i službama bezbednosti, tvrdi prosvetni radnik upućen u kampanju.

"U gradovima Balkanabat i Turkmenbaši sve učenice od 9. do 11. razreda prinuđene su na ginekološki pregled. Spisak devojčica za koje je tokom testiranja utvrđeno da su imale seksualne odnose dostavlja se lokalnoj policiji i Ministarstvu Državna bezbednost“, rekao je čovek za Radio Slobodna Evropa koji je želeo da ostane anoniman.

Policija često proverava mobilne telefone devojaka sa spiska da bi potražila informacije o njihovim seksualnim partnerima, tvrde drugi prosvetni radnici.

"Službenici za sprovođenje zakona su objasnili da je to urađeno da bi se identifikovala i privela pravdi lica koja su bila u intimnim odnosima sa maloletnicama“, rekao je radnik u glavnom gradu pokrajine Balkanabatu.

Takozvani testovi nevinosti nisu bez presedana u Turkmenistanu, gde autoritarna vlada vrši opsežnu kontrolu nad životima ljudi.

U 2018. godini, policijski službenici i službenici obezbeđenja u pratnji ginekologa izvršili su nenajavljene racije u školama u severnom regionu Dašoguz.

Policajci su proverili da li na mobilnim telefonima učenika nema pornografskih snimaka, dok su učenice privedene na testiranje nevinosti u kancelariji školske medicinske sestre, rekli su svedoci.

"Testovi su otkrili da neke od devojčica nisu bile nevine, a njihovi roditelji pozvani i osramoćeni pred svima u školi“, rekao je tada za RSE izvor upoznat sa slučajem.

Mnoge aktivistkinje za prava žena širom sveta osuđuju takozvani test nevinosti kao apsurdnu i ponižavajuću praksu koju ne treba primenjivati.

Mnogi medicinski stručnjaci tvrde da se ovakvim pregledima ne može utvrditi nevinost osobe jer se himen može oštetiti na različite načine, ne samo seksualnim odnosom. Neke žene se čak i rađaju bez njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading