ORBAN OZBILJNO UZDRMAN PRVI PUT ZA 14 GODINA: Dve moćne žene mu okrenule leđa, ovome se nije nadao

Autor:

Svet

14.02.2024

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske je od 2010. godine do danas mirno vodio državu bez ikakvog straha da neko može da ga sruši

ORBAN OZBILJNO UZDRMAN PRVI PUT ZA 14 GODINA: Dve moćne žene mu okrenule leđa, ovome se nije nadao

Foto: Tanjug/AP

Ostavke predsednice Mađarske Katalin Novak i ministarke pravosuđa Judit Varge uzdrmale su Viktora Orbana.

Dve najpopularnije i najmoćnije žene u Mađarskoj preko noći su mu okrenule leđa posle odluke o pomilovanju Endrea K., bivšeg zamenika upravnika državnog sirotišta. 

Endre K. je bio u zatvoru jer je nagovarao decu da povuku svoje svedočenje protiv upravnika sirotišta zbog seksualnog zlostavljanja.

Bio je jedan od 25 ljudi koje je premijer pomilovao tokom prošlogodišnje posete pape Franje.

To pitanje postalo je duboko problematično za vladu koja je zaštitu dece i tradicionalne porodične vrednosti postavila kao kamen temeljac svoje politike.

Što je najgore za Orbana i njegovu stranku, odlaske dveju žena prati lavina optužbi o načinu na koji on vodi državu. 

Dve ostavke koje su usledile usred sve većih protesta, lišile su Viktora Orbana dva vrlo različita, ali bitna saveznika.

Predsednica Novak je, kako piše BBC, gajila imidž "majke nacije". U javnosti su je usko povezivali s popularnom politikom podsticanja parova da imaju više dece.

S druge strane, svadljiva i oštra Judit Varga trebalo je da vodi vladajuću stranku Fides u bitku protiv "briselskih birokrata" na evropskim izborima u junu. Sada je dala ostavku na mesto ministarke i u saboru, i povukla se iz javnog života.

Premijer Viktor Orban za sada ćuti i vaga. To je bez sumnje njegov najveći izazov u 14 godina neprekinute vladavine Fidesa, ali ostavke na najvišem nivou još nisu ozbiljno naštetile njegovoj vladavini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading