RUSIJA POMAŽE U OSLOBAĐANJU TALACA OD HAMASA?! Putin: Postižemo "konkretne rezultate"!

Autor:

Svet

08.02.2024

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin se sastao sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom.

RUSIJA POMAŽE U OSLOBAĐANJU TALACA OD HAMASA?! Putin: Postižemo "konkretne rezultate"!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je liderima ruske jevrejske zajednice da je Moskva postigla "konkretne rezultate" u diplomatskim naporima da oslobodi taoce u Gazi, javile su ruske novinske agencije.

Novinske agencije su prenele da je Putin ovo rekao na sastanku sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom. Putin je rekao da je Rusija koristila svoje kontakte sa političkim krilom Hamasa.

Izrael je započeo svoju vojnu ofanzivu nakon što su militanti iz Gaze, koje vodi Hamas, izvršili invaziju na južni Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 253 taoca.

Rusija pomaže

- Znate, pošto je situacija na Bliskom istoku postala napetija, Rusija čini sve da pomogne taocima - preneli su ruski mediji Putina.

- Kao što je poznato, naše Ministarstvo spoljnih poslova radilo je preko političkog krila Hamasa i, globalno gledano, bilo je konkretnih rezultata - dodao je ruski predsednik, ali nije izneo detalje.

Rusija, koja se približila Iranu od invazije na Ukrajinu pre skoro dve godine, ponovila je svoju podršku palestinskoj državnosti i kritikovala ofanzivu Izraela u pojasu Gaze.

Moskva je navela i da je nasilje na Bliskom istoku odraz neuspeha američke politike u tom regionu.

Putin je rekao da su napori Moskve usmereni na pomoć građanima Rusije, ali i „starcima i članovima njihovih porodica koji su preživeli holokaust“.

Putinovo spominjanje preživelih holokausta došlo je dan nakon što je rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo izraelsku ambasadorku Simonu Halperin zbog njenih „neprikladnih izjava“ ruskom listu Komersant.

Halperin je u intervjuu rekao da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov umanjio značaj holokausta i da je Rusija previše prijateljska prema Hamasu.

(Index.hr)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading