KAKO ĆE PUTIN REAGOVATI KAD SAZNA? Počeli najveći vojni manevri NATO od Hladnog rata - ako neko pripreti, ONI kidišu!

Autor:

Svet

24.01.2024

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vežba će trajati do maja ove godine, saopštili su zvaničnici severnoatlantske alijanse.

KAKO ĆE PUTIN REAGOVATI KAD SAZNA? Počeli najveći vojni manevri NATO od Hladnog rata - ako neko pripreti, ONI kidišu!

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis (STR)

Američki desantni brod Ganston Hol isplovio je danas iz luke Norfolk, označavajući početak najvećih vojnih manevara NATO još od vremena Hladnog rata.

Ovi manevri su deo vojne vežbe nazvane Pouzdani branilac 2024, u kojoj će učestvovati oko 90.000 vojnika iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih savezničkih zemalja članica NATO.

Vežba će trajati do maja ove godine, saopštili su zvaničnici severnoatlantske alijanse, a prenosi Rojters.

Brojna vojna tehnika

U okviru manevara NATO, učestvovaće oko 50 brodova, uključujući nosače aviona i razarače, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova, kao i najmanje 1.100 borbenih vozila, među kojima se nalazi 133 tenka i 533 pešadijska borbena vozila. Ova impresivna vojna tehnika će biti angažovana kako bi se sprovela vežba koja je deo regionalnog plana severnoatlantske alijanse. Ovaj plan je rezultat decenija rada i detaljno je osmišljen kako bi odgovorio na potencijalni ruski napad.

Ovi manevari imaju za cilj da pokažu spremnost i koordinaciju vojnih snaga NATO, ali i da demonstriraju odvraćajuću moć savezničkih zemalja u slučaju bilo kakvih pretnji ili agresije.

Reakcija Rusije

Očekuje se da će ovi vojni manevari NATO izazvati reakciju Rusije, koja je već izrazila zabrinutost zbog povećane vojne aktivnosti savezničkih zemalja duž svojih granica. Iz Moskve su upozorili da će pažljivo pratiti vežbe i da će preduzeti odgovarajuće mere kako bi zaštitili svoje interese i teritoriju, saopštio je Rojters.

Značaj regionalnog plana

Regionalni plan severnoatlantske alijanse, na čijoj se implementaciji decenijama radilo, predstavlja ključni deo odbrane NATO saveza. Ovaj plan je osmišljen kako bi se efikasno odgovorilo na moguće pretnje i agresiju, čime se osigurava stabilnost i bezbednost članica alijanse. Upravo zbog toga, vojne vežbe poput Pouzdanog branitelja 2024 imaju veliki značaj u održavanju spremnosti i efikasnosti vojnih snaga NATO.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading