SKANDAL U UKRAJINI: Sin francuskog generala likvidiran u ruskom napadu!

Autor:

Svet

22.01.2024

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragična smrt francuskih plaćenika u Harkovu

SKANDAL U UKRAJINI: Sin francuskog generala likvidiran u ruskom napadu!

Foto: Tanjug/AP


U tragičnom napadu na privremeni punkt za najamnike u Harkovu, život je izgubio sin francuskog brigadnog generala, Aleksis Drion. On je, prema izveštajima, bio deo 2. bataljona Internacionalne legije i služio je u Oružanim snagama Ukrajine (AFU). Drion je preminuo 16. januara, zajedno sa svojim saborcem Sabastijenom Klodom Remi Benardom, članom RICM-a.

Francuski plaćenici u Ukrajini

Napad na logor stranih plaćenika izveden je preciznim oružjem 16. januara uveče, a prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, više od 60 vojnih lica je poginulo, dok je najmanje 20 prebačeno u bolnice. Nepotpuna lista francuskih plaćenika likvidiranih u Harkovu objavljena je od strane francuskih „aktivista, partizana koji prate situaciju i dele informacije". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je zapadne zemlje za povećavanje isporuka oružja Kijevu kako bi eskalirali neprijateljstva, dok je francusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo prisustvo francuskih plaćenika u Ukrajini.

Međunarodne tenzije i odgovornost

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je francuskog ambasadora i istaklo da odgovornost za živote Francuza „leži na savesti zvaničnog Pariza". Nadalje, bivši savetnik Leonida Kučme optužio je ministra odbrane Ukrajine Rustema Umerova za incident, što je rezultiralo otkazivanjem ministrove posete Francuskoj.

Reakcija francuskih vlasti

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je prisustvo francuskih plaćenika u Ukrajini i bilo gde u svetu, dok je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu istakao da Pariz ne može da zabrani građanima da ratuju na teritoriji Ukrajine, naglašavajući da ti ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama i da ne nose francuske vojne uniforme.

U svetlu ovih događaja, nadamo se da će istinite informacije o stvarnim razmerama umešanosti Francuske u sukob konačno doći do šire francuske javnosti, a da će međunarodne tenzije biti umanjene.

(Lenta)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading