FAŠISTI IZAŠLI NA ULICE I NAČINILI ODVRATAN GEST: Sud odlukom šokirao narod, čitava zemlja se sad TRESE! (VIDEO)

Autor:

Svet

19.01.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko stotina pripadnika i simpatizera desničarskih partija salutiralo je u centru prestonice u znak poštovanja Adolfa Hitlera i Benita Musolinija

FAŠISTI IZAŠLI NA ULICE I NAČINILI ODVRATAN GEST: Sud odlukom šokirao narod, čitava zemlja se sad TRESE! (VIDEO)

Foto: youtube.com/Guardian news

Snimak na kojem nekoliko stotina desničara u gotovo identičnoj garderobi salutira centrom Rima u znak podrške nekadašnjih diktatora i zlotvora šokirao je svet.

Posveta Adolfu Hitleru i Benitu Musoliniju u srcu italijanske prestonice nije izazvala nikakvu zvaničnu reakciju premijerke Đorđe Meloni, inače pripadnice desničarske frakcije "Braća Italije" a sada je i sud na neki način stao uz fašiste.

Sud u Italiji doneo je odluku da salutiranje nacistima nije zločin, pa čak ni prekršaj.

Odluka suda za mnoge je predstavljala šok s obzirom na to da je saopšteno kako izvođenje fašističkog pozdrava može predstavljati samo zločin ako se ugrožava javni red ili dovodi do rizika koji se tiče oživljavanja fašističke stranke.

Presuda ujedno znači da gest, poznat i kao rimski pozdrav, nije zločin ako se izvodi na događajima sličnim nedavnom skupu u Rimu.

"Odlukom suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke stranke ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja", rekao je advokat desničarske organizacije Domeniko Di Tullio.

Inače, snimak iz Rima na kojem se može videti nekoliko stotina desničara šokirao je Italiju. Događaj je organizovan povodom obeležavanja 46. godišnjice ubistva tri pripadnika omladinskog krila neofašističke stranke Italijanski socijalni pokret, a koja je osnovana nakon Drugog svetskog rata.

Neofašistička organizacija Casapound koja je i organizovala događaj pozdravila je odluku suda te ju je nazvala istorijskom pobedom.

"Naravno, nastavićemo da koristimo rimski pozdrav", rekao je portparol organizacije Luka Marsela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading