HAJL HITLER U SRCU RIMA! Snimak skupa NEOFAŠISTA ITALIJE šokirao svet, evo šta su uradili na STOGODIŠNJICU Musolinijeve pobede (VIDEO)

Autor:

Svet

09.01.2024

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fašistički režim Benita Musolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u oktobru 1922. godine, a u aprilu 1924. obezbedio je ubedljivu pobedu na opštim izborima pre nego što je ugasio italijanski višepartijski sistem

HAJL HITLER U SRCU RIMA! Snimak skupa NEOFAŠISTA ITALIJE šokirao svet, evo šta su uradili na STOGODIŠNJICU Musolinijeve pobede (VIDEO)

Foto: x/paolo berizzi

Italijanski opozicioni lideri pozvali su desničarsku vladu Đorđe Meloni da zabrani neofašističke grupe nakon što se pojavio video snimak na kome stotine muškaraca koriste fašistički pozdrav tokom jednog skupa u Rimu.

Gomila je bila okupljena ispred bivšeg sedišta Italijanskog socijalističkog pokreta (MSI), neofašističke partije osnovane posle Drugog svetskog rata koja je prerasla u stranku Braća Italije Đorđe Meloni, prenosi Gardijan.

 

 

Godišnjim skupom, održanim u nedelju, obeležena je 46. godišnjica ubistva tri militanta iz omladinskog krila te, sada ugašene, stranke.

Lider Demokratske stranke levog centra Eli Šlajn napisala je na društvenim mrežama da Rim 2024. izgleda kao 1924. godine.

"Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke grupe moraju da budu raspuštene, kao što propisuje ustav", napisala je ona.

Lider centrističke stranke "Akcija" Karlo Kalenda ocenio je da je to "neprihvatljiva sramota" u evropskoj demokratiji, dok je pokret "Pet zvezdica" najavio da će podneti tužbu.

Fašistički režim Benita Musolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u oktobru 1922. godine, a u aprilu 1924. obezbedio je ubedljivu pobedu na opštim izborima pre nego što je ugasio italijanski višepartijski sistem.

Reorganizacija Musolinijeve fašističke partije zabranjena je posleratnim ustavom Italije, koji je zabranio i ispoljavanje fašističke ideologije i propagande.

Međutim, neofašističke grupe kao što je MSI, koju je osnovao Đorđo Almirante, ministar u Musolinijevoj vladi, uspele su da zaobiđu zabranu koristeći drugačije ime i tvrdeći da su nove političke snage.

Politički naslednik MSI, Braća Italije osnovan je u oktobru 2022. godine.

Tokom svoje predizborne kampanje, Meloni je pokušala da udalji svoju stranku od njenog neofašističkog porekla, rekavši da je pre nekoliko decenija predala "fašizam istoriji".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading