JOŠ UVEK NEMA ZNAKOVA DA SE SITUACIJA MENJA NABOLJE: Nove LOŠE vesti iz Minhena, Nemci ne pamte OVAKVU krizu!

Autor:

Svet

10.01.2024

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U decembru se 56,9 odsto anketiranih firmi u Nemačkoj požalilo na manjak zaostalih narudžbina, a na otkazivanje porudžbina se žali 22,1 odsto kompanija.

JOŠ UVEK NEMA ZNAKOVA DA SE SITUACIJA MENJA NABOLJE: Nove LOŠE vesti iz Minhena, Nemci ne pamte OVAKVU krizu!

Foto: Shuttertsock

Nemačka stanogradnja se nalazi u krizi i za sada nema izgleda da će se situacija poboljšati u 2024. godini, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri očekivanja nemačkih firmi u stanogradnji je u decembru pao na minus 56,8 poena, što je najmanje od 1991. godine kada je IFO započeo ovo istraživanje.

- Kamate na stambene kredite su u poslednje vreme ponovo u padu, ali još uvek nema znakova da se situacija menja nabolje - prokomentarisao je rezultate šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

U decembru se 56,9 odsto anketiranih firmi u Nemačkoj požalilo na manjak zaostalih narudžbina, a na otkazivanje porudžbina se žali 22,1 odsto kompanija, objavljeno je na sajtu IFO.

- Izgledi za nemačku stanogradnju u 2024. godini su mračni - zaključio je Volrabe.

Podsetimo, Nemačka se ovih dana našla u žiži javnosti i zbog štrajka poljoprivrednika.

Odluka Savezne vlade Nemačke da podrži već planirano skraćenje budžeta za 2024. godinu, zbog čega su poljoprivrednici u ponedeljak stupili u štrajk, dodatno je inspirisala radnike širom zemlje da u potpunosti zaustave saobraćaj u zemlji.

Osim poljoprivrednika sa desetinama hiljada traktora u štrajk stupa i železnica Nemačke, okosnica saobraćaja u zemlji.

Mašinovođe Dojče bana stupile su u utorak uveče u štrajk, zbog čega će danas biti pravi uspeh ako neko u Nemačkoj uspe da dođe s tačke A do tačke B u normalnom roku.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je nemačka vlada delimično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila, pa su u ponedjeljak započeli takozvanu akcionu sedmicu poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati nedelju dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading