CIA I MOSAD KREĆU U OSLOBAĐANJE TALACA: U Gazi se sprema FILMSKI SCENARIO?

Autor:

Svet

18.12.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle nekoliko dana prekida vatre, u poslednje dve nedelje Hamas i Izrael intenzivirali su napade, što samo dodatno komplikuje poziciju talaca

CIA I MOSAD KREĆU U OSLOBAĐANJE TALACA: U Gazi se sprema FILMSKI SCENARIO?

Foto: Shutterstok

Direktor CIA-e Bil Berns sastaće se danas u Varšavi sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem I šefom izraelske obave{tajne službe Mosad Davidom Barneom, kako bi razgovarali o mogućnostima novog dogovora za oslobađanje izraelskih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze, naveo je Rojters.

"Izraelski zvaničnici tvrde da je Bernsovo dalje učešće u pregovorima od ključne važnosti za postizanje bilo kakvog novog sporazuma", preneo je Rojters pozivajući se na portal Aksios.

Prema nezvaničnim informacijama, Izrael planira da uz pomoć Mosada izvuče u narednom periodu sve taoce, ukoliko Hamas ne sedne s njima za sto i na miran način pronađe rešenje.

Turska vlada, u međuvremenu, nije komentarisala izveštaje o navodnom sastanku sa predstavnicima palestinskog Hamasa, navodno održanog u Turskoj.

"Nema informacija o takvom sastanku. Ne može da se isključi da se radi o ciljanoj deziformaciji", izvjavio je neimenovani izvor blizak turskoj vladi.

Izraelska radiodifuzna korporacija Kan prethodno je objavila vest o navodnom tajnom sastanku Hamasa u Turskoj, kojem su prisustvovali predstavnik Hamasa Halid Mašal, zamenik šefa Hamasa Saleh al-Aruri i drugi zvaničnici rukovodstva te organizacije.

Prema tvdrnjama Kana, svrha sastanka je bila koordinacija stavova u vezi s nastavkom sukoba u Pojasu Gaze i duž libansko-izraelske granice.

Moguće je da je na sastanku diskutovano i o nastavku pregovora o oslobađanju talaca u Gazi, prenosi TASS.

Kan napominje da je Turska izabrana za domaćina sastanka iz bezbednosnih razloga, budući da se rukovodstvo Hamasa odlučilo da o ovim pitanjima raspravlja uživo i da se sastanak održi u trećoj zemlji, u bezbednoj i zatvorenoj prostoriji, nedostupnoj izraelskim obaveštajnim snagama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading