OVA ZEMLJA JE POSTALA GANGSTERSKI RAJ: Nekad zemlja blagostanja, sad grca pod teretom narko-bandi, najveće žrtve postaju deca

Autor:

Svet

08.12.2023

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska, nekada simbol blagostanja, sada je suočena s izazovima koje nitko nije očekivao. U mnogim predgrađima zemlje, odjekuju pucnjevi danju i noću, dok narkobande, s oko trideset tisuća članova, vode brutalne obračune. Broj ubojstava premašuje 50 ove godine, a eksplozije su postale uobičajene s više od 140 incidenata.

OVA ZEMLJA JE POSTALA GANGSTERSKI RAJ: Nekad zemlja blagostanja, sad grca pod teretom narko-bandi, najveće žrtve postaju deca

Foto: Tanjug/AP

Ono što je još alarmantnije jest činjenica da većinu zločina čine djeca imigranata, koja očajnički traže izlaz iz beznadne situacije svojih roditelja. U jednom od najnovijih slučajeva, 15-godišnjak je izveo atentat na vođu bande, ubivši ga usred bijela dana u trgovačkom centru na jugu Malmöa.

Razlog za ovaj porast nasilja leži u kompleksnoj mreži faktora. Kriminalne organizacije poput Foxtrot-a, koje se sastoje od međusobno labavo povezanih pojedinaca, izazivaju nerede diljem zemlje. Tradicionalni gangsterski kodeksi više ne vrijede, a obračuni postaju bezobzirniji i nemilosrdniji, pogađajući nevine prolaznike.

Odgovor na pitanje o porastu nasilja otkriva složenost problema. Djeca iz ranjivih kvartova, gdje etnički Šveđani rijetko borave, postaju lak plijen regrutera bandi koji im obećavaju bogatstvo, luksuzan život i privlačne nagrade. U ovim područjima, gdje se stapaju problemi nezaposlenosti, zdravstvenih problema i financijskih teškoća, mladi se okreću kriminalu kako bi pronašli izlaz.

Švedska, nekada zemlja besplatnog obrazovanja, humanizma i solidarnosti, sada se suočava s izazovom suočavanja s problemom nasilja među mladima. Nove generacije bandi, koje često koriste djecu za svoje prljave poslove, predstavljaju ozbiljan izazov za švedske vlasti koje traže rješenje ovog rastućeg problema.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading