RAKETIRANA AMERIČKA VOJNA BAZA: Napadnuti već četiri puta za manje od 24 časa

Autor:

Svet

14.11.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Područje naftnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji ponovo je bilo meta napada.

RAKETIRANA AMERIČKA VOJNA BAZA: Napadnuti već četiri puta za manje od 24 časa

Foto: printscreen/Google Earth

Prema izveštaju sirijske radio stanice Šam FM, nekoliko granata palo je u oblast polja Koniko na severoistoku provincije Deir ez-Zor, gde se nalazi američka vojna baza. Ovaj napad se dogodio samo nekoliko dana nakon što je iračka šiitska grupa Islamski otpor u Iraku saopštila da je napala dve američke baze u ovoj provinciji.

Prema rečima dopisnika tog radija, nakon ovog incidenta, američki avioni su nadletali područje. Ranije danas, iračke grupe su preuzele odgovornost za napade na američke baze u Deir ez-Zoru, a ista grupa je već preuzela odgovornost za prethodne napade na ove baze. U ponedeljak je zvaničnik američke vojske saopštio da su američke i međunarodne snage koje se nalaze na severoistoku Sirije bile napadnute čak četiri puta u manje od 24 sata. Srećom, u ovim napadima nije bilo žrtava, ali je infrastruktura pretrpela manju štetu.

Ovo nije prvi put da se američke baze u Deir ez-Zoru nalaze na meti napada. Američka vojska kontroliše područja u istočnoj i severoistočnoj Siriji u provincijama Deir ez-Zor, al-Hasaka i Raka, gde se nalaze najveća sirijska naftna i gasna polja. Međutim, sirijska vlada je više puta osudila prisustvo američkih trupa na svojoj teritoriji, nazivajući ga "okupacijom i državnom piraterijom u cilju očigledne krađe nafte".

Na žalost, ovi napadi samo su još jedan u nizu incidenata koji pokazuju nestabilnu situaciju u istočnoj Siriji. Napadi na američke baze i dalje se dešavaju uprkos prisustvu američkih trupa u ovom regionu. Očigledno je da se tenzije i dalje povećavaju i da se traganje za naftnim bogatstvom u ovom regionu nastavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading