"KIJEV PROPUSTIO ŠANSU, SLEDI RUSKA OFANZIVA"! Britanski pukovnik o situaciji u Ukrajini!

Autor:

Svet

05.11.2023

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kemp naglašava da je upravo zbog nedostatka podrške Zapada, koji je odlagao odluke o prebacivanju teškog naoružanja i raketa dugog dometa u Kijev iz straha od odgovora Moskve i eskalacije sukoba, situacija na bojnom polju ostala nepromenjena.

"KIJEV PROPUSTIO ŠANSU, SLEDI RUSKA OFANZIVA"! Britanski pukovnik o situaciji u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je propustila šansu da preuzme inicijativu u sukobu sa Rusijom, uprkos kontraofanzivi koja je počela letos.

Ovo je mišljenje penzionisanog pukovnika britanske vojske Ričarda Kempa, koji je u kolumni za britanski "Dejli Telegraf" istakao da ukrajinske oružane snage nisu bile u stanju da probiju rusku odbranu ili nanesu značajne gubitke ruskoj vojsci. Autor članka smatra da je jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje to što je Ukrajina lišena oružja koje joj je potrebno za pobedu, dok se pažnja sveta pomera na druge konflikte, prevashodno onom u Izraelu.


Kemp naglašava da je upravo zbog nedostatka podrške Zapada, koji je odlagao odluke o prebacivanju teškog naoružanja i raketa dugog dometa u Kijev iz straha od odgovora Moskve i eskalacije sukoba, situacija na bojnom polju ostala nepromenjena. Ističe i da će se situacija dodatno komplikovati zbog predstojećih predsedničkih izbora u SAD, gde kandidat Džozef Bajden nema značajne spoljnopolitičke adute.

Autor članka ukazuje i na mogućnost da Bajden iskoristi rešavanje sukoba u Ukrajini kao jednu od svojih preostalih opcija u spoljnoj politici, a da će evropski lideri biti skloni da postignu sporazum sa Kremljom o okončanju sukoba, s obzirom na trenutno stanje na bojnom polju.

- Rešavanje sukoba u Ukrajini je jedna od preostalih opcija. Šta ako on (Bajden) odluči da primora Ukrajinu na primirje pretnjom da će prekinuti ili zaustaviti američku pomoć? Malo evropskih lidera će se oštro protiviti takvoj odluci - objašnjava Kemp.


Ipak, Kemp ističe da nema nade za uspeh ukrajinskih snaga u bliskoj budućnosti, dok se Rusija, naprotiv, prikuplja snage za sopstvenu ofanzivu. On dodaje da odgovornost za ovakvo stanje snose zapadne zemlje, koje su odlučile da odugovlače sa odlukama i nisu pružile adekvatnu podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading