BLISKI ISTOK NA IVICI TOTALNOG RATA! AMERIKA IZVRŠILA VAZDUŠNE UDARE NA SIRIJU: Bajden lično dao naređenje za napad na baze saveznika Irana

Autor:

Svet

27.10.2023

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njihov cilj je odgovoriti na napade na američke trupe i zaštititi američke interese u regionu.

BLISKI ISTOK NA IVICI TOTALNOG RATA! AMERIKA IZVRŠILA VAZDUŠNE UDARE NA SIRIJU: Bajden lično dao naređenje za napad na baze saveznika Irana

Foto: Tanjug/AP

U naporima da osigura bezbednost američkih trupa stacioniranih u Iraku i Siriji, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, naredio je samoodbrambene udare na dve lokacije u zapadnoj Siriji koje su korištene od strane Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) i njegovih povezanih grupa. Udari su izvedeni uspešno prema saopštenju šefa Pentagona, Lojda Ostina.

Kako je naveo Ostin, američke snage su izvele napade na skladišta oružja i municije koje su korišćene od strane IRGC i srodnih grupa. Udari su rezultat napada na američke trupe u Iraku i Siriji, koji su počeli 17. oktobra i koji su rezultirali smrtnim slučajem jednog izvođača radova iz Pentagona i ranjavanjem 21 osobe.

Ostin je istakao da ovi udari nisu povezani sa palestinsko-izraelskim sukobom i da ne znače promenu politike Vašingtona. Njihov cilj je odgovoriti na napade na američke trupe i zaštititi američke interese u regionu.

Predsednik Bajdenov nalog ukazuje na to da Sjedinjene Države neće tolerisati takve napade i da će odlučno braniti svoje trupe i interese. Takođe, tražio je od Irana da "zaustavi" ove napade koje, kako tvrdi, podržava Islamska Republika.

Ostin je dodao da Sjedinjene Države neće dozvoliti Iranu da sakrije svoju umešanost u napade i da će preduzeti dalje mere za odbranu ukoliko bude neophodno.

Prethodno, američka vojska je pretrpela 16 napada u Iraku i Siriji od 17. do 26. oktobra. Džo Bajden je uputio upozorenje vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Aliju Hamneiju, da će SAD odgovoriti na napade na američke trupe stacionirane na Bliskom istoku, i pozvao ih da budu spremni za takav odgovor.

Ovi udari služe kao jasan signal da Sjedinjene Države neće oklevati da brane svoje interese i trupe u regionu, dok se situacija nastavlja razvijati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Перагеније

27.10.2023 21:44

"IRGC" - САД се окупљају сви терористи које је створила, организовала и, и даље, снабдева Америка. Све се враћа, све се плаћа...