DRAMA U VAŠINGTONU! "SPREMA SE POBUNA NA SVIM NIVOIMA": Bajdenova klika NE ŽELI MIR, širi se BES zbog bezuslovne podrške Izraelu!

Autor:

Svet

21.10.2023

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moral je nizak, a neki zaposleni se spremaju da zvanično izraze svoje protivljenje pristupu predsednika Džoa Bajdena, rekli su zvaničnici za HuffPost.

DRAMA U VAŠINGTONU! "SPREMA SE POBUNA NA SVIM NIVOIMA": Bajdenova klika NE ŽELI MIR, širi se BES zbog bezuslovne podrške Izraelu!

Foto: AP

Pristup predsednika Džoa Bajdena tekućem nasilju u Izraelu i Palestini podstiče sve veće tenzije u vladinoj agenciji SAD koja je najviše uključena u spoljnu politiku: Stejt departmentu.

Zvaničnici su za HuffPost rekli da državni sekretar Antoni Blinken i njegovi najviši savetnici zanemaruju široko rasprostranjenu unutrašnju frustraciju. Neki zaposleni u odeljenju rekli su da se osećaju kao da Blinken i njegov tim nisu zainteresovani za savete svojih stručnjaka jer se fokusiraju na podršku izraelskoj operaciji koja se širi u Gazi, gde se nalazi palestinska militantna grupa Hamas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„U suštini se sprema pobuna unutar države na svim nivoima“, rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta.

Od terorističkog napada Hamasa 7. oktobra na Izrael, borbe u regionu su ubile više od 4.000 ljudi, a Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu za koju se očekuje da će odneti još desetine hiljada života.

Bajden i Blinken kažu da žele da pomognu Izraelu da odlučno porazi Hamas, ali da ne žele da vide patnju među običnim stanovnicima Gaze ili širi regionalni sukob. Obojica su nedavno posetili Izrael, a Blinken daje prednost pokušaju otvaranja granice između Gaze i Egipta kako bi se omogućila humanitarna pomoć u opkoljeni region i pustio neke civile napolje.

Dvojica zvaničnika su rekla za HuffPost da diplomate pripremaju ono što se zove „ depeša o neslaganju “, dokument u kojem se kritikuje američka politika, a koji preko zaštićenog internog kanala stiže do lidera agencije.

Takve depeše se u Stejt departmentu vide kao konsekventne izjave ozbiljnog neslaganja u ključnim istorijskim trenucima. Kanal za neslaganje uspostavljen je usred dubokog unutrašnjeg sukoba tokom rata u Vijetnamu, a diplomate su ga od tada koristile da upozore da SAD donose opasne i samoporažavajuće izbore u inostranstvu.

Depeša bi stigla nakon što je Džoš Pol, veteranski zvaničnik Stejt departmenta, najavio svoju ostavku u sredu. Posle više od decenije rada na poslovima sa oružjem, rekao je, ne može moralno da podrži poteze SAD da snabdevaju izraelske ratne napore.

„U poslednja 24 sata, dobio sam ogromnu količinu informacija od kolega... sa zaista ohrabrujućim rečima podrške i mnogo ljudi koji su rekli da se osećaju isto i da im je to veoma teško“, rekao je Pol, čiji je odlazak prvi prijavio HuffPost .

Pol je to opisao kao iznenađujuće: „Očekivao sam da niko neće želeti da me dodirne motkom barže od 10 stopa... zbog osetljivosti bilo čega što ima veze sa Izraelom.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Kontaktiran za komentar za ovu priču u četvrtak, predstavnik Stejt departmenta je uputio HuffPost na primedbe portparola agencije Metjua Milera ranije u toku dana.

„Jedna od prednosti ovog odeljenja je što imamo ljude sa različitim mišljenjima. Podstičemo ih da iznesu svoje mišljenje“, rekao je Miler u tim primedbama. „Naravno, predsednik je taj koji određuje politiku, ali mi ohrabrujemo sve, čak i kada se ne slažu sa našom politikom, da obaveste... svoje rukovodstvo.

„Sekretar Blinken je o tome govorio u više navrata, kada je rekao da pozdravlja ljude koji koriste kanal neslaganja“, nastavio je on. „On smatra korisnim da dobije oprečne glasove koji se mogu razlikovati od njegovog mišljenja. On to shvata ozbiljno i to ga navodi da razmišlja o sopstvenom razmišljanju u smislu kreiranja politike.”

Bajden i Blinken su javno govorili kako o pravu Izraela da se brani, tako io svom očekivanju da će Izrael „poštivati sva međunarodno pravo“, rekao je Miler.

„Više zvaničnika je reklo da su čuli kolege kako govore o odustajanju.

Ključne odluke na najvišem nivou donose Bajden, Blinken i nekolicina drugih. Ali obični zvaničnici Stejt departmenta uključeni su u niz drugih važnih i kontroverznih elemenata američkog odgovora na izraelsko-palestinsko nasilje.

U sredu je američka misija pri Ujedinjenim nacijama ― državna kancelarija ― stavila veto na rezoluciju UN koju su podržale mnoge zemlje kojom se osuđuje svako nasilje nad civilima, uključujući i Hamas, i odobrava humanitarna pomoć za Gazu. Država će takođe pomoći u administriranju dodatne vojne pomoći Izraelu i humanitarne pomoći Palestincima koju je Bajden odobrio .

Osoblje Stejt departmenta pokušava da istovremeno sprovodi delikatnu diplomatiju, odgovara na pozive Kongresa da pokaže ogromnu podršku Izraelu i poštovanje prema palestinskim životima, i upravlja globalnim besom zbog utiska da SAD pružaju pokriće za prekomernu izraelsku silu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kolege u arapskim vladama govore zvaničnicima Stejt departmenta da su SAD u opasnosti da izgube podršku u njihovom regionu za jednu generaciju, rekao je američki zvaničnik za HuffPost.

Nejasno je da li Blinken — koji se vratio u Vašington u sredu posle petodnevnog putovanja po Bliskom istoku, tokom kojeg se sastao sa zvaničnicima u sedam zemalja — razume krizu morala u svom odeljenju.

„U radnoj snazi postoji osećaj da sekretar to ne vidi ili da je nije briga“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, rekavši da se osećaj širi i na visoke ličnosti u agenciji. „I skoro je sigurno da on nije svestan koliko je loša dinamika radne snage. Zaista je prilično loše.”

Negativnost se pojavljuje na različite načine. Jedan zvaničnik je opisao vršnjake kao „depresivne i ljute zbog svega toga“, dok je drugi rekao da neki zaposleni daju „ostavku“. Taj zvaničnik se setio svog kolegu u suzama tokom sastanka zbog njihovog mišljenja „da se u izjavama američke politike naglašava podrška Izraelu u vezi sa životima Palestinaca“.

Visoki zvaničnici Stejt departmenta privatno su obeshrabrili agenciju da koristi tri specifične fraze u javnim izjavama, objavio je HuffPost prošle nedelje : „deeskalacija/prekid vatre“, „prestanak nasilja/krvoproliće“ i „povratak mira“.

U jednoj kancelariji, menadžer je rekao svom timu da znaju da osoblje sa velikim međunarodnim iskustvom nije zadovoljno Bajdenovim planom ― posebno osećanjem da će SAD učiniti malo da osiguraju izraelsku uzdržanost ― ali imaju male šanse da ga promene, zvanični je prisutan na rečeno je na sastanku.

Više zvaničnika je reklo da su čuli kolege kako govore o odustajanju kao što je to učinio Pol. Jedan američki zvaničnik opisao je Paulovu odluku kao šok i veliki gubitak za ministarstvo.

Ozbiljnost jezika u depeši o neslaganju i broj zvaničnika Stejt departmenta koji ga potpisuju pružiće sliku o tome koliko su zaposleni zabrinuti zbog američkog odgovora na situaciju u Gazi i koliko je široko neslaganje sa Bajdenovom politikom ― i moglo bi utvrdi da li to zaista podstiče promenu kursa.

Takve depeše često privlače desetine ili čak stotine potpisa, a kanal neslaganja se smatra vitalnim načinom za podizanje suprotstavljenih stavova bez straha od odmazde, jer politika države zabranjuje odmazdu onima koji ga koriste.

„Mislim da to čini razliku za više rukovodstvo“, rekao je Pol.

Ali proces je ove godine bio ugrožen, pošto su republikanci u Predstavničkom domu tražili pristup depešu o neslaganju pripremljenom usred Bajdenovog povlačenja iz Avganistana.

„Napori da se Kongres dobije depešu o neistomišljenicima u Avganistanu otežavaju pričanje o neslagačkim depešama uopšte, a neke ljude teraju da dvaput razmisle“, rekao je Pol.

Profesionalci za globalna pitanja, posebno oni koji su povezani sa većinski muslimanskim svetom, koji se brinu da će biti meta, dugo su zabrinuti zbog toga što se na njih gleda kao na stav prema Izraelu i Palestini.

Ta anksioznost je često uticala na kreiranje politike, kaže Sara Harison, bivša službenica Pentagona i Ministarstva za unutrašnju bezbednost koja je sada u neprofitnoj kriznoj grupi.

„Ovo je okruženje koje su gajile i demokratske i republikanske administracije“, napisao je Harison nedavno na Ks. „Ako radite u saveznoj vladi i dovodite u pitanje bilo šta što Izrael radi, bićete po strani i ućutkani.“

Osoblje širom Bajdenove administracije reklo je HuffPost-u da doživljavaju jeziv efekat na poslu. Jedna osoba je rekla da postoji "kultura ćutanja" oko izražavanja svojih stavova o Izraelu i Palestini, a druga je rekla da se osećaju "stid" što rade u američkoj vladi u ovom trenutku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Neki zaposleni u Stejt departmentu posebno okrivljuju Blinkenovog zamenika šefa kabineta za politiku.

Tom Salivan ― moćna ličnost koja je brat Bajdenovog najvišeg savetnika za nacionalnu bezbednost, Džejka Salivana ― je „dosledno odbacivao” ideju o većem kontaktu od sekretara do osoblja Stejt departmenta, rekao je jedan zvaničnik.

Na sastancima na visokom nivou, Tom Salivan se obično fokusira na pitanje šta Izrael želi ili na isticanje njegovih potreba - uznemiravajući kolege koji smatraju da bi prioritet u izradi plana za podršku trebalo da budu američki interesi, rekao je američki zvaničnik za HuffPost.

Zaposleni se ne osećaju prijatno da izazivaju Salivana zbog čina njegovog brata, nastavio je zvaničnik.

U četvrtak uveče, Blinken je poslao poruku celom osoblju u kojoj je pregledao doprinos Stejt departmenta njegovom putovanju. HuffPost je dobio belešku.

„Pitali smo mnogo od vas. I još jednom, pod ogromnim pritiskom, ispunili ste“, napisala je sekretarka. „Znam da za mnoge od vas ovo vreme nije bilo izazovno samo na profesionalnom planu, već i na ličnom planu... Niste sami. Tu smo za vas.”

„Hajde da takođe budemo sigurni da održimo i proširimo prostor za debatu i neslaganje koji čine našu politiku i našu instituciju boljim“, nastavlja se u poruci.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading