AMERIČKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Znamo ko je bombardovao bolnicu u Gazi!

Autor:

Svet

25.10.2023

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke obaveštajne agencije veruju da je eksploziju u bolnici u Gazi pre nedelju dana izazvala palestinska raketa čiji je motor otkazao i podelila se na dva dela, a bojeva glava je udarila u parking bolnice, rekli su obaveštajni zvaničnici.

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Znamo ko je bombardovao bolnicu u Gazi!

Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se novinarima telefonom, obaveštajni zvaničnici su rekli da imaju "veliko poverenje" u svoju procenu da Izrael nije ispalio raketu, ali da su manje sigurni koji su palestinski militanti ispalili projektil 17. oktobra uveče.

Sigurno je da je to raketa koju su ispalili palestinski militanti, manje je sigurno da je ispalio palestinski islamski džihad

- Sa velikim poverenjem ocenjujemo da Izrael nije odgovoran za eksploziju bolnice i da su odgovorni palestinski militanti - rekao je jedan obaveštajni zvaničnik.

- Sa malom pouzdanošću procenjujemo da je palestinski islamski džihad odgovoran za lansiranje rakete koja je pogodila bolnicu.- 

Američki zvaničnici su ranije nagovestili da je verovatno odgovoran Palestinski islamski džihad ili PIJ, a Izrael je tu grupu okrivio za eksploziju. Militantna grupa deli Hamasov cilj da uništi Izrael, ali je manja od Hamasa, koji vlada pojasom Gaze.

Dokazi koji upućuju na PIJ zasnovani su na presretnutim razgovorima između osumnjičenih „militanata povezanih s Hamasom“ za koje se činilo da spekulišu o tome ko stoji iza lansiranja rakete, rekli su zvaničnici.

- Ne možemo da potvrdimo ko su oni. Ne možemo da potvrdimo da se ono o čemu pričaju u prisluškivanom razgovoru zaista dogodilo“, rekao je zvaničnik. „Audio snimak nije isti kao onaj koji je ranije javno objavila izraelska vojska i verifikovan je i smatran je autentičnim - dodao je on.

Šteta u bolnici odgovara šteti od rakete

Eksplozija u bolnici Al Ahli izazvala je gnev širom arapskog sveta, a demonstranti su prihvatili verziju događaja koju su predstavili palestinski zvaničnici i Hamas – da je Izrael odgovoran.

Američka procena rakete bila je zasnovana na obaveštajnim podacima, „fizičkoj aktivnosti“, dostupnim video snimcima i slikama koje su sve ukazivale na eksploziju rakete, a ne na bombu lansiranu iz aviona ili artiljerijsku raketu koju koriste izraelske snage, rekli su zvaničnici.

- Oštećenje u bolnici je u skladu sa onim što bismo očekivali da vidimo od projektila i nije u skladu sa većim kraterima i širim efektima eksplozije koje bismo očekivali od municije iz vazduha ili artiljerijske granate. Eksplozija je izazvala samo manje strukturalno oštećenje bolnice i nije bilo vidljivih oštećenja na glavnoj zgradi bolnice, što je u skladu sa projektilom naoružanom manjom bojevom glavom - rekao je zvaničnik.

Putanja rakete i pad dva ključna dela

- Geolocirani snimci su uzeti sa četiri lokacije i pokazuju kako je projektil lansiran unutar Gaze i putuje na severoistok, a 10 sekundi kasnije, čini se da postoji problem sa motorom na osnovu intenziteta raketne vatre - rekao je zvaničnik.

- Nekoliko sekundi kasnije, bljesak, jedan predmet pada, a zatim drugi. Jedan od video snimaka koje je analizirala obavještajna zajednica emitovala je televizija Al-Jazeera - rekao je zvaničnik.

Američki obaveštajci procenjuju da je prvi objekat koji je pao bio raketni motor, a drugi raketna bojeva glava, što je izazvalo veću eksploziju, rekao je zvaničnik.

Veliki kvar raketnog motora

- Na osnovu tih video snimaka, zaključujemo da je verovatno došlo do velikog kvara motora koji je razdvojio motor i bojevu glavu. Bojeva glava je pala u krug bolnice i to je bila druga eksplozija i to mnogo veća - rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao: „Ne možemo isključiti da će nove informacije izaći na videlo koje bi promenile naš sud o ovome. Ali, uz to, imamo puno poverenja u naše zaključke.“

Palestinske rakete često ne ispaljuju i promašuju svoje predviđene ciljeve, rekao je obaveštajni zvaničnik.

- Stopa neuspeha za ove rakete domaće proizvodnje je prilično visoka - dodaju oni.

- Postoji mnogo incidenata u kojima ne uspevaju da izađu iz Gaze. Slete u more, ne uspevaju da stignu do svojih ciljeva. Dakle, to se uklapa u dugogodišnji, višegodišnji obrazac u pogledu performansi raketa - rekao je zvaničnik .

Nema dokaza da je raketu oborila Gvozdena kupola

Obavještajni zvaničnici rekli su da nemaju procjenu broja žrtava izazvanih eksplozijom.

- Nemamo nikakvu nezavisnu sposobnost da proverimo konkretan broj žrtava u Gazi - rekao je zvaničnik.

Nije bilo dokaza da je raketu oborio izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, rekli su zvaničnici.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading