OTROVAN IZDAJNIK RUSIJE: Hteli da mu ubiju i ćerku

Autor:

Svet

06.03.2018

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ruski pukovnik obaveštajne službe Sergej Skripal (66), koji je godinama špijunirao za britansku tajnu službu MI6 i Londonu odavao tajne svoje domovine Ruske Federacije, bori se za život nakon što je u nedelju otrovan u britanskom okrugu Solsberi, gde je živeo u egzilu. Otrovana je i njegova ćerka Julija (33), sa kojom je bio na večeri u lokalnom italijanskom restoranu "Zizzi", a oboje su nađeni bez svesti nedaleko od tog lokala na klupi u parku. Osim njih, hospitalizovano je i dvoje policajaca koji su prvi došli na poziv zabrinutih građana i odmah osetili peckanje očiju, osip i otežano disanje, a iste simptome je prijavilo još nekoliko građana koji su prošli trasom kao Skripalovi.

Suđeno mu u Rusiji: Posle razmene špijuna živeo u Britaniji

Britanska kancelarija za zaštitu zdravlja saopštila je da je situacija veoma ozbiljna jer su špijun i njegova ćerka bili izloženi nepoznatoj supstanci, koja je mogla da se proširi po čitavom okrugu. Ipak, nije precizirano o kakvoj bi supstanci moglo da bude reči niti gde su njih dvoje mogli da je unesu u organizam. Iz predostrožnosti su zato blokirani svi delovi grada u kojima se Skripal kretao u poslednjim trenucima pred onesvešćivanje, poput restorana, njegove kuće i parka u kom je nađen.

Peskov: Britanci su brže-bolje pojurili da optuže Rusiju za incident sa kojim nemamo veze

On je, inače, prema navodima medija, nedavno rekao policiji da strahuje za život, ali još nije obelodanjeno da li je dobijao pretnje. Međutim, to je bilo dovoljno Britancima da odmah ispletu teoriju zavere da je Skripal žrtva režima ruskog predsednika Vladimira Putina. S tim u vezi su slučaj njegovog trovanja odmah poistovetili i sa smrću bivšeg ruskog agenta KGB Aleksandra Litvinjenka, koji je bio veliki Putinov kritičar, a koji je 2006. u Londonu otrovan i ubijen radioaktivnim polonijumom 210.

- Da li je ovo novi "Litvinjenko slučaj" - pitali su se mediji Ujedinjenog kraljevstva i podsećali kako je Putin jednom prilikom istakao da špijuni uvek loše prođu na kraju.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je naglasio kako Londonu nije trebalo mnogo da optuži Ruse za taj zločin.

Foto: Srpski telegraf
Ćerka Julija

- To je jedna tragična situacija i treba što pre naći odgovorne. Moskva je uvek otvorena za saradnju, ali iz Britanije nam još nije stigao nikakav zahtev - naveo je on, dok je ruska ambasada u Londonu saopštila kako britanski mediji koriste Skripala da se Rusija demonizuje.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Restoran u kom je jeo

Takođe, ruski list Komsomoljskaja pravda juče je istakao da je Skripala možda otrovala grupa unutar britanske obaveštajne strukture, čija je namera da diskredituje Putina pred izbore 18. marta, ali i uništi napore Moskve i Londona da se unaprede veze dve zemlje.

Špijun sa luj viton torbom odavao imena kolega

 

- Sergej Skripal je bio ruski pukovnik u Glavnom obaveštajnom direktoratu, često kraće nazivanim GRU (grb na slici)
- odavao je tajne Britancima još od 1995.
- 100.000 dolara je dobio od MI6 da otkriva imena ruskih tajnih agenata koji dejstvuju po Evropi
- nazivan je špijunom sa luj viton torbom jer je sa njom viđan na aerodromu
- služio se veštinama iz filmova o Džejmsu Bondu, poput špijunskog kamena
- reč je o lažnom kamenju koje je ostavljao po moskovskim parkovima i u njih ubacivao prislušne uređaje, dokumenta...
- tokom jedne takve akcije je i uhvaćen 2004, a 2006. optužen na 13 godina prinudnog rada
- oduzeto mu je vojno zvanje, medalje i državna odlikovanja
- ruske televizije su ga poredile sa jednim od najvećih špijuna svih vremena Olegom Penkovskim, koji je tokom Hladnog rata špijunirao za Britance i SAD

Kada su 2010. ruski agenti stigli u Moskvu letom iz Austrije, dočekani su kao heroji, dok je Skripal otišao u Britaniju i tamo pronašao utočište. Počeo je da koristi ime Kol.

Hronologija obračunavanja sa izdajnicima/Ubijani kišobranima, radioaktivnim čajevima...

Georgi Markov ubijen 1978.

Bio je bugarski pisac i disident, a nakon kritika na račun tadašnjeg komunističkog režima usmrćen je kada je na londonskom Vaterlu mostu upucan u nogu otrovnom sačmom ispaljenom iz kišobrana. Krivci za njegovu smrt nikada nisu nađeni

Aleksandar Litvinjenko otrovan 2006.

Bivši agent ruskog KGB bio je špijun i kritičar Vladimira Putina, a otrovan je u Londonu u "Mejfer" hotelu kada mu je u čaj sipan radioaktivni polonijum 210. Umro je šest dana kasnije u bolnici u stravičnim mukama, a Britanci za to krive Ruse Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, koje Rusija odbija da im izruči

Aleksandar Perepiličnij otrovan 2012.

Bio je ključni svedok u milionskoj prevari u vezi sa utajom poreza u Rusiji, a kolabirao je tokom džogiranja u Sariju u Engleskoj. U stomaku mu je nađena toksična biljka gelsemijum, koja se može naći samo u Kini

Metju Punčer misteriozno samoubistvo 2016.

Ekspert za radioaktivne supstance istraživao je smrt Aleksandra Litvinjenka i ubio se samo pet meseci nakon puta u Rusiju. Ubio se u svom domu u engleskom Drejtonu, ali na telu su mu nađene ubodne rane dva noža

Boris Berezovski zadavljen 2013.

Bivši ruski tajkun koji je proteran iz Rusije u Britaniju zbog pronevere nađen je mrtav u kupatilu svoje kuće u britanskom Berkširu. Postoji teorija da su ga ubile britanske tajne službe jer je nameravao da Putinu dostavi dokaze da mu oligarsi i obaveštajne službe rade o glavi i planiraju da ga svrgnu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading