CIA JE ZNALA ŠTA SE SPREMA! Izrael upozoren da se kod Hamasa "NEŠTO DEŠAVA", a evo zašto niko nije reagovao

Autor:

Svet

14.10.2023

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka obaveštajna služba poslala je dopis 5. oktobra da se blizu granice sa Izraelom nešto priprema, ali niko nije znao kad će uslediti udar

CIA JE ZNALA ŠTA SE SPREMA! Izrael upozoren da se kod Hamasa "NEŠTO DEŠAVA", a evo zašto niko nije reagovao

Foto: Tanjug/AP

Američka obaveštajna služba dala je najmanje dve procene, koje su delimično bile zasnovane na obaveštajnim podacima Izraela, upozoravajući administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena na povećan rizik od palestinsko-izraelskog sukoba nekoliko sedmica pre nego što je Hamas napao jug Izraela, rekli su dobro obavešteni izvori za CNN.

Izvori su naveli da jedan izveštaj od 28. septembra upozorava, na osnovu višestrukih tokova obaveštajnih podataka, da je teroristička grupa Hamas spremna da izvede raketne napade preko granice.

Dopis CIA od 5. oktobra generalno je upozorio na sve veću mogućnost izbijanja nasilja Hamasa, rekli su izvori.

Zatim, 6. oktobra, dan pre napada, američki zvaničnici došli su do podataka iz Izraela koji su ukazivali na neuobičajenu aktivnost Hamasa.

Nijedna od američkih procena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake velikog obima operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, rekli su izvori.

Oni su naveli da je nejasno da li je bilo koja od ovih američkih procena podeljena sa Izraelom. Samim tim, pitanje je da li je Izrael imao prave informacije i da li ih je dobio na vreme, kako bi reagovao.

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje u regionu Bliskog istoka rekao je za CNN da je ta zemlja više puta izražavala zabrinutost u razgovorima sa američkim i izraelskim zvaničnicima da palestinski gnev dostiže opasan nivo, ali da nisu naišli na razumevanje tih zvaničnika.

Bliskoistočni diplomata u Vašingtonu takođe je rekao za CNN da je vlada te zemlje više puta upozoravala Belu kuću i američke obaveštajne zvaničnike na to što Hamas nagomilava oružje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading