KADIROV SE I DALJE BORI ZA ŽIVOT, DOK PUTIN STREPI: Lideru Čečenije presađen bubreg, ali operacija NIJE USPELA, ostaje u KRITIČNOM STANJU

Autor:

Svet

18.09.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, ali organ nije prihvaćen, i on je navodno i dalje u kritičnom stanju, prenosi ukrajinski portal Obozrevatel, navodno iz izvora u čečenskoj dijaspori.

KADIROV SE I DALJE BORI ZA ŽIVOT, DOK PUTIN STREPI: Lideru Čečenije presađen bubreg, ali operacija NIJE USPELA, ostaje u KRITIČNOM STANJU

Foto: Tanjug/AP

Napominje se da se Kadirov trenutno nalazi u jednoj od moskovskih medicinskih ustanova, i planirana je nova operacija transplantacije.

Povremeno, lider Čečenije dolazi k sebi – tada se njegovi saradnici okupljaju da bi on podelio vlast između njegovih naslednika.

Podsetimo, zdravstveno stanje šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova značajno se pogoršalo,  pre toga je navodno nekoliko dana bio u komi .

Obozrevatel piše da je u Moskvu odvezen avionom, ali tamošnji lekari nisu mogli da pomognu, nakon čega je Kadirov vraćen u Čečeniju. Tada je planirano da bude prebačen na lečenje u inostranstvo, najverovatnije u UAE.

Britanski ISW je primetio da stalna zabrinutost oko Kadirovog stanja u medijima ukazuje na zavisnost Vladimira Putina od Kadirova u održavanju stabilnosti u Čečeniji. Lider Kremlja strahuje od destabilizacije u toj republici.

Analitičari ISW-a uvereni su da bi destabilizacija režima Kadirova u Čečeniji bila ozbiljan udarac Putinovom režimu. Ovo je delom zato što je uspostavljanje režima u Čečeniji odigralo važnu ulogu u ranoj Putinovoj popularnosti u Rusiji.

Navodno je i Elkan Sulejmanov, bivši čečenski ministar zdravlja i lični lekar Ramzana Kadirova, nestao u Čečeniji pod misterioznim okolnostima. Prema navodima ruskih novinara, Sulejmanov, onkolog po specijalizaciji, osumnjičen je za navodno trovanje čečenskog šefa, nakon čega je netragom nestao u oktobru 2022. godine.

Oglasio se i Kremlj

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj nema informacije o mogućoj bolesti lidera Čečenske Republike Ramzana Kadirova, a takođe je demantovao izveštaje da se Kadirov navodno sastao sa Vladimirom Putinom, prenose RIA Novosti.

„Nemamo nikakve informacije. U svakom slučaju, predsednička administracija teško može da daje informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Dakle, nemamo šta da kažemo ovde“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje koliko je Kremlj zabrinut za stanje Kadirova.

Osim toga, Peskov je prokomentarisao izveštaje da je Kadirov navodno u nedelju odleteo u Moskvu da bi se eventualno sastao sa Putinom.

„Nije bilo nikakvih sastanaka sa Putinom“, odgovorio je Peskov.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading