LIBIJA NA UDARU OLUJE DANIJEL: Strahuje se da će biti HILJADE MRTVIH, na istoku zemlje srušene brane, u gradu Derna situacija KATASTROFALNA (FOTO)

Autor:

Svet

12.09.2023

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strahuje se da će biti hiljade žrtava posle snažne oluje koja je izazvala razorne poplave u Libiji.

LIBIJA NA UDARU OLUJE DANIJEL: Strahuje se da će biti HILJADE MRTVIH, na istoku zemlje srušene brane, u gradu Derna situacija KATASTROFALNA  (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Lider vlade istočne Libije, koja nije međunarodno priznata, rekao je da je do sada stradalo više od 2.000, a da se hiljade vodi kao nestalo. Bi-Bi-Si navodi da bi broj poginulih mogao dostići i do „nekoliko hiljada“ ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Oluja Danijel zahvatila je kopno u nedelju, što je navelo vlasti da proglase vanredno stanje. Sedam pripadnika libijske vojske nestalo je tokom spasilačkih napora. Zvaničnici na istoku uveli su policijski čas, dok su škole i prodavnice zatvorene. Pogođeni su istočni gradovi Bengazi, Sus, Derna i Al-Mardž. Pored sve većeg broja poginulih, Libijski Crveni krst je saopštio da je najmanje 150 kuća uništeno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Šef humanitarne mreže Crvenog polumeseca rekao je da se najmanje 150 smrtnih slučajeva dogodilo samo u Derni, prenosi novinska agencija Rojters. Dve brane u Derni - dom za oko 100.000 ljudi - navodno su se srušile, potopivši veći deo područja. Vlasti su stoga proglasile luku "gradom katastrofe".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Istočni premijer Osama Hamad rekao je jednom libijskom televizijskom kanalu: „Nestalih ima na hiljade, a mrtvih premašuje 2.000... čitave četvrti u Derni su nestale, zajedno sa njihovim stanovnicima... odnešene vodom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pored oblasti na istoku, zapadni grad Misrata je među pogođenim područjima. Neprovereni video snimci oluje kruže internetom, uključujući i snimak koji prikazuje bujice vode kako odnose čoveka. Drugi snimci pokazuju vozače zarobljene na krovovima svojih automobila.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pored škola i prodavnica, četiri velike naftne luke zatvorene su zbog oluje.

Dok se administracija sa sedištem u Bengaziju bavi pitanjima na istoku zemlje, uključena je i rivalska, međunarodno priznata vlada u glavnom gradu Tripoliju. Njen premijer Abdulhamid Dbeiba rekao je u nedelju da je naložio svim državnim agencijama da se „odmah pozabave” štetom i poplavama, dok su Ujedinjene nacije u Libiji saopštile da pažljivo prate oluju i da će „pružiti hitnu pomoć kao podršku napora odgovora na lokalnom i nacionalnom nivou“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Libija je podeljena između dve rivalske administracije od 2014. godine, nakon ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Obe vlade proglasile su trodnevnu žalost nakon što ih je zahvatila oluja Danijel, koja je prošle nedelje pogodila Grčku, Tursku i Bugarsku, ubivši više od deset ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Klimatski naučnici su upozorili da globalno zagrevanje znači da više vode isparava tokom leta, što dovodi do intenzivnijih oluja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading