DRAMATIČNO! DA LI ĆE REAGOVATI NATO? Ruski DRONOVI pali na teritoriju RUMUNIJE!? Bukurešt HITNO negirao tvrdnje Ukrajinaca, ali....

Autor:

Svet

04.09.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine rekao je da su ruski dronovi pali i eksplodirali na teritoriji Rumunije u ponedeljak tokom napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav, piše Rojters.

DRAMATIČNO! DA LI ĆE REAGOVATI NATO? Ruski DRONOVI pali na teritoriju RUMUNIJE!? Bukurešt HITNO negirao tvrdnje Ukrajinaca, ali....

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

„Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo bezbednosti Ukrajine, već i bezbednosti susednih zemalja, uključujući i zemlje članice NATO-a“, napisao je na Telegramu Oleg Nikolenko i pozvao partnere da pomognu Ukrajini da ojača protivvazdušnu odbranu i avijacija Oružanih snaga Ukrajine sa novim avionima.

Ministarstvo odbrane iz Bukurešta demantovalo je tu informaciju.

 

„Ministarstvo nacionalne odbrane kategorički demantuje informacije u javnom prostoru u vezi sa takozvanom situacijom koja se dogodila u noći sa 3. na 4. septembar, u kojoj su ruski dronovi navodno pali na nacionalnu teritoriju Rumunije. Strukture u nadležnosti Ministarstva nacionalne odbrane pratile su u realnom vremenu situaciju izazvanu ruskim napadima bespilotnim letelicama, kako sinoć, tako i od subote do nedelje, na infrastrukturu u blizini ukrajinskih luka na Dunavu. Ni u jednom trenutku sredstva za napad koje koristi Ruska Federacija nisu izazvala direktnu vojnu pretnju nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije“, navodi se u saopštenju MApN-a. 

 

 

Prema podacima Državne granične službe Ukrajine, sinoć su, tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail, ruski dronovi pali i eksplodirali na teritoriji Rumunije“, napisao je ukrajinski zvaničnik Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

 

„Ovo je još jedna potvrda da ruski teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo bezbednosti Ukrajine, već i bezbednosti susednih zemalja, uključujući i zemlje članice NATO-a“, rekao je on.

 

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se vidi plamen od eksplozije na suprotnoj obali Dunava. Izvor iz ukrajinske industrije rekao je Rojtersu da su dva ruska drona pala na rumunsku obalu Dunava.

 

Ministarstvo odbrane Rumunije prenosi da je „preduzelo pojačane mere budnosti u nacionalnom kopnenom, morskom i vazdušnom prostoru i doprinosi jačanju odbrambenog i odvraćajućeg položaja na istočnom krilu, prema nacionalnim i savezničkim planovima“.

„Ministarstvo nacionalne odbrane ponavlja činjenicu da su ovi napadi Ruske Federacije usmereni na civilne ciljeve i infrastrukturu u Ukrajini neopravdani i da su u dubokoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava“, takođe se navodi u saopštenju MApN-

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading