UŽAS NA TAJVANU, RODITELJ U ŠOKU: Decu u vrtiću uspavljivali sirupima sa psihoaktivnim supstancama koje IZAZIVAJU ZAVISNOST

Autor:

Svet

20.06.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga o drogiranju dece predškolskog uzrasta na Tajvanu izazvala je veliku pometnju na ostrvu. Vaspitači u vrtiću u gradu Novi Tajpej optuženi su da su decu uspavljivali sirupima protiv kašlja koji sadrže lekove poput fenobarbitala i benzodiazepina, prenosi Bi-Bi-Si.

UŽAS NA TAJVANU, RODITELJ U ŠOKU: Decu u vrtiću uspavljivali sirupima sa psihoaktivnim supstancama koje IZAZIVAJU ZAVISNOST

Foto: Printscreen Twitter

Policija nedeljama istražuje slučaj i kaže da je nejasno zašto su deci davani sirupi koji mogu da izazovu zavisnost. Ovaj skandal izazvao je porodične proteste ispred zgrada vlade. Stotine ljudi pridružilo se protestima u gradu Novi Tajpej u nedelju,a juče se pojavila vest o još jednom slučaju u južnom gradu Kaosjung, na drugoj strani ostrva.

Tamošnje lokalno zdravstveno odeljenje proglasilo je četiri lekara krivim za nedolično ponašanje i nepravilnu upotrebu fenobarbitala kod oko 20 dece. Naložena im je obustava rada na šest meseci i novčana kazna od 1,4 miliona tajvanskih dolara, što je oko 46.121 američki dolar.

 

Usred sve veće zabrinutosti javnosti, gradska bolnica u Tajpeju je takođe počela da nudi besplatne testove krvi za decu predškolskog uzrasta kako bi se proverili tragovi sedativa.

 

Mere su usledile nakon što se skandal prvi put pojavio u maju, kada su roditelji u privatnoj predškolskoj ustanovi u gradu Nju Tajpej optužili osoblje da svojoj deci daju nepoznate lekove. Majk, otac petogodišnjeg deteta, rekao je za kineski Bi-Bi-Si da su roditelji primetili nešto što se činilo simptomima krize kod njihove dece tokom dugog perioda praznika Lunarne Nove godine u februaru.

„Neki roditelji su otkrili da su njihova deca postala razdražljiva, nemirna i vrištala u snu, pa čak i da su plakala od grčeva u nogama tokom praznika“, rekao je Majk.

Nakon razgovora sa decom, roditelji su saznali da su im vaspitači dali nepoznato piće. U aprilu i maju podnete su prijave policiji. Nakon novih pritužbi roditelja u junu, lokalne vlasti su pokrenule istragu i pronašle najmanje osmoro dece sa tragovima fenobarbitala i benzodiazepina, koji su klase psihoaktivnih lekova.

Vlasti su 12. juna naredile zatvaranje vrtića Kid Castle, koji je bio u središtu skandala. Direktori vrtića kažnjeni su sa 150.000 tajvanskih dolara, što je ekvivalentno 4.827 američkih dolara. Direktorka i pet nastavnika uhapšeni su i saslušani u policiji, ali su u međuvremenu pušteni uz kauciju. Krivična istraga je u toku.

Lekovi od zavisnosti

Lokalni mediji su izvestili da je osoblje reklo da su roditelji pristali na listu lekova koju je obezbedila škola, ali su neki roditelji kritikovali te lekove. Tajvanski farmaceut rekao je lokalnim medijima da, iako retki, neki lekovi protiv kašlja i gastrointestinalnog trakta sadrže fenobarbital.

Lekovi koji sadrže fenobarbital se uglavnom koriste u lečenju epilepsije i/ili kao hirurška anestezija i teško ih je nabaviti. Benzodiazepini su grupa antidepresiva koji se najčešće koriste za lečenje teške anksioznosti.

Lekovi izazivaju veliku zavisnost, a predoziranje može dovesti do pospanosti i kratkog daha.
 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading