EVO ZAŠTO MICOTAKIS NE ŽELI DA SADA FORMIRA VLADU: Na novim izborima 25. juna pobedom će dobiti dodatnih 50 poslanika i moći će da VLADA SAM (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

22.05.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kirjakos Micotakis, odlazeći grčki premijer i lider konzervativne stranke Nova demokratija, samo dan nakon pobede na parlamentarnim izborima u toj zemlji objavio je da će vratiti mandat za sastavljanje vlade pošto želi da novo glasanje bude održano već 25. juna.

EVO ZAŠTO MICOTAKIS NE ŽELI DA SADA FORMIRA VLADU: Na novim izborima 25. juna pobedom će dobiti dodatnih 50 poslanika i moći će da VLADA SAM (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP

Politiko navodi da je Nova demokratija u nedelju osvojila 40,8 odsto glasova i bukvalno razbila levičarsku stranku Siriza nekadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa kojoj je pripalo svega 20,1 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Kirjakos Micotakis, lider Nove demokratije, dobio premijerski mandat od grčke predsednice Katerine Sakelaropulu, ali će ga vratiti

BBC navodi da su socijalisti iz stranke Pasok dobili 11,7 odsto podrške i mogli bi da osiguraju Micotakisu parlamentarnu većinu, ali je njihov lider Nikos Andrulakis u 2022. bio upleten u skandal sa prisluškivanjem, pa Micotakis ne želi savez sa njim, već hoće sam da vlada.

U tome mu na novom glasanju može pomoći grčki izborni zakon koji 2020, ubrzo po povratku na vlast, uvela upravo Nova demokratija.

Foto: Tanjug/AP

Micotakis se obraća pristalicama njegove stranke nakon pobede na izborima u nedelju

Stranka koja pobedi na drugom glasanju 25. juna, a to će po svemu sudeći biti konzervativci, moći će da računa na dodatnih 50 poslanika koji će Micotakisu omogućiti da četiri godine vlada bez ikakvih koalicionih partnera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading