NAPETO IZMEĐU GRČKE I ALBANIJE, RAMA DA SE VIŠE NE NADA EU: Tenzije zbog hapšenja političara iz grčke manjine uoči lokalnih izbora (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka agencija Asošiejtid pres objavila je da je hapšenje Dioniz-Fredija Beljerija, kandidata za gradonačelnika albanskog grada Himare koji pripada grčkoj manjini, izazvalo napetost između Albanije i Grčke.

NAPETO IZMEĐU GRČKE I ALBANIJE, RAMA DA SE VIŠE NE NADA EU: Tenzije zbog hapšenja političara iz grčke manjine uoči lokalnih izbora (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke zahteva puštanje na slobodu Beljerija, koji je u petak, dva dana uoči lokalnih izbora, uhapšen zbog optužbe za kupovinu glasova.

Lokalni albanski sud u Valoni je potvrdio da će Beljeri ostati u pritvoru. AP navodi da saopštenje grčkog ministarstva ukazuje na da bi slučaj mogao negativno da utiče na zahtev Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Kirjakos Micotakis

- Odluka Okružnog suda u Valoni, ako nema nepobitnih dokaza, predstavlja skandal. Hapšenje kandidata za gradonačelnika dva dana pre izbora nije u skladu s vladavinom prava. Odluka o pritvoru dovodi do potpunog poništavanja pravila ravnopravnosti na opštinskim izborima u Himareu, značajnom centru grčke nacionalne manjine u Albaniji - navedeno je u saopštenju ministarstva koje je delo vlade premijera Kirjakosa Micotakisa.

Foto: Tanjug/AP

Albanski premijer Edi Rama

Šefica albanske diplomatije Olta Džaka, članica vlade premijera Edija Rame, poručila je Atini da je "skoro nemoguće razumeti kako naši prijatelji imaju pravo da osporavaju sudsku odluku u našoj zemlji, kada čvrsti dokazi koje su tražili ne mogu biti teži".

- Fredi Beljeri je uhvaćen u kriminalnim aktivnostima usmerenim protiv slobodnih i fer izbora - rekla je Džaka i pozvala grčke zvaničnike da se uzdrže od davanja izjava koje ne poštuju nezavisne institucije Albanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading