KINA ŽESTOKO ODBRUSILA GRUPI 7! Gledajte svoja posla!

Autor:

Svet

20.05.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje G7 treba duboko da razmisle o sopstvenoj istoriji i kršenju ljudskih prava, poručeno je iz Pekinga.

KINA ŽESTOKO ODBRUSILA GRUPI 7! Gledajte svoja posla!

Foto: Tanjug/AP

Kina je istakla da se oštro protivi zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja G7 na samitu u Hirošimi i poručila da zemlje G7 treba da prestanu da daju smernice Kini o ljudskim pravima i da se mešaju u unutrašnje stvari zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Situacija u Hongkongu, Sinđijangu i Tibetu je čisto unutrašnje pitanje Kine, i snažno se protivimo bilo kakvom mešanju spoljnih faktora pod maskom 'brige za ljudska prava - ističe se u saopštenju u kome je Kina izrazila nezadovoljstvo i protest kod zemlje domaćina, Japana.

Takođe, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da zemlje G7 treba "duboko da razmisle o sopstvenoj istoriji i kršenju ljudskih prava".

Nakon samita, zemlje G7 su objavili saopštenje u kome  izražavaju zabrinutost za ljudska prava u Kini i pozivaju Peking da ispuni svoje obaveze iz kinesko-britanske deklaracije, da sledi Osnovni zakon Hongkonga, "kojim su za Hongkong zagarantovana prava, slobode i visok stepen autonomije".

A kako je Lavrov odgovorio Grupi 7 pročitajte ovde.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading