UKRAJINCI RUSIMA OBORILI DVA BORBENA HELIKOPTERA I DVA AVIONA LOVCA: Letelice eliminisane istog dana

Autor:

Svet

15.05.2023

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više se govori o ofanzivi Ukrajine uzevši u obzir događaje iz protekle nedelje, presretanje Kinžala, što se činilo kao nemoguće i rušenje ruskih letelica.

UKRAJINCI RUSIMA OBORILI DVA BORBENA HELIKOPTERA I DVA AVIONA LOVCA: Letelice eliminisane istog dana

Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Rojters, pozivajući se na dnevnik Komersant, Ukrajinci su istog dana Rusima oborili dva borbena helikoptera i dva aviona lovca.

Radi se o helikopterima tipa "mi-8", od kojih je jedan bio posebno modifikovan i opremljen za elektronsko izviđanje i ratovanje, a oboreni su još i borbeni avioni tipa "su-34" i "su-35"!

Ruski dnevnik prenosi da je praktično eliminisana cela ruska jurišna letačka grupa koja je krenula u borbenu misiju u regionu Černigov.

- Prema preliminarnim podacima, trebalo je da avioni izvrše raketni i bombaški napad na ciljeve na istoku Ukrajine, dok su helikopteri poslati kao podrška uz eventualno angažovanje na izvlačenju pilota ukoliko avioni budu oboreni - navodi Rojters.

Drugi ruski mediji su preneli vesti o rušenju letelica, navodeći da nema podataka o uzroku njihovog pada. Agencija TASS je prenela da se avion "su-34" srušio nedaleko od gradića Klinci, koji je oko 40 kilometara od ukrajinske granice.

Ostale letelice su pale u krugu od nekoliko desetina kilometara. Nekoliko ruskih vojnih blogera je objavilo snimke pada helikoptera, koji su se srušili nakon što su pogođeni projektilima. Ukrajinska strana nije iznela detalje o uspešno obavljenoj misiji, dok se na brojnim kanalima na Telegramu koji prate sukob spekuliše kako su ruske letelice oborene, piše Kurir.

Posle prvog obaranja helikoptera ruski blogeri su navodili da se radi o prijateljskoj vatri, ali nakon što su oborene još tri letelice, postalo je jasno da je u pitanju precizno izvršena operacija Ukrajinaca.

POMOĆ I IZ FRANCUSKE

Francuska će u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom nakon razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Posle radne večere dvojice lidera koja je trajala više od tri sata, francuski predsednik je ukazao da zvanični Pariz usmerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Poseta Parizu bila je deo turneje ukrajinskog lidera u nekoliko ključnih evropskih savezničkih zemalja tokom koje je Zelenski nastojao da prikupi dodatnu vojnu i finansijsku pomoć uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Nakon što je tokom posete Nemačkoj proteklog vikedna obezbedio dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od tri milijarde dolara, Zelenski je u Berlinu poručio da bi Kijev uz pomoć saveznika mogao "nepovratno" da porazi Rusiju već tokom ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Ozren

15.05.2023 15:00

Polako, nabrali su Ukrajinci kozu na siljak!