JOŠ BROJIMO! Oglasio se Pentagon: Ne znamo tačan obim procurelih dokumenata

Autor:

Svet

18.04.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je komentarisao nedavno objavljene poverljive podatke

JOŠ BROJIMO! Oglasio se Pentagon: Ne znamo tačan obim procurelih dokumenata

Foto: Tanjug-AP

Američko Ministarstvo odbrane još uvek ne zna tačan broj podataka i dokumenata koji su objavljeni, a smatrali su se strogo poverljivim.

Još pokušavamo da "shvatimo obim i razmere" curenja dokumenta u kojem je gomila poverljivih informacija objavljena na internetu, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Dokumenti su se pojavili na platformi "Diskord" prošlog meseca, pre nego što su se proširili internetom i privukli pažnju mejnstrim medija.

FBI je u četvrtak, 13. aprila uhapsio 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Masačusetsa Džeka Tešeiru, nakon što je "Njujork tajms" objavio njegov identitet.

U dokumentima koje je Tešeir objavio navodno je otkriveno da su specijalne snage SAD i NATO aktivne u Ukrajini, da su ukrajinske žrtve veće nego što američki zvaničnici javno priznaju, da kijevske snage nemaju dovoljno municije i da su SAD špijunirale svoje saveznike tokom sukoba.

Američki zvaničnici su za mnoge od tih fajlova ocenili kao lažne ili delimično istinite.

"Njujork tajms" i "Vašington post", koji su štampali identitet osumnjičenog, nastavili su da objavljuju informacije iz dokumenata nakon njegovog hapšenja. U tim dokumentima koje je u nedelju objavio "Njuzvik" otkriven je navodni datum početka predstojeće prolećne ofanzive Ukrajine na ruske snage.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Moskva pregledala dokumente koji su procurili na internet. Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sugerisao da su neki od fajlova mogli da procure u okviru zapadne kampanje "obmane" čiji je cilj umanjivanje vojnih sposobnosti Ukrajine uoči ofanzive Kijeva, prenosi agencija Srna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading