LUKAŠENKO BEZ MILOSTI ZA NOBELOVCA: Dobitniku prestižne nagrade 10 godina zatvora!

Autor: Republika

Svet

03.03.2023

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Belorusiji osudio je danas dobitnika Nobelove nagrade za mir prodemokratskog aktivistu Aleša Bjaljatskog, koji se nalazi u pritvoru u Minsku, na 10 godina zatvora zbog finansiranja protesta 2020. godine i utaju poreza.

LUKAŠENKO BEZ MILOSTI ZA NOBELOVCA: Dobitniku prestižne nagrade 10 godina zatvora!

Foto: Tanjug/AP

Lukašenko, predsednik Belorusije

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Belorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza. 

Bjaljatski je rekao da je proganjan iz političkih razloga, preneo je Rojters.   

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da u Belorusiji ima oko 1.500 političkih zatvorenika, a veliki broj njih je uhapšen posle potiskivanja protesta 2020. godine, koji su izbili nakon što je Aleksandar Lukašenko saopštio da je ponovo izabran na predsedničkim izborima.

Republika

Foto: youtube/printscreen

 

Zapad i beloruska opozicija su rekli da su rezultati tih izbora lažni.

Bjaljatski je dobio prošle godine Nobelovu nagradu za mir i četvrta je osoba u 121-godišnjoj istoriji Nobelovih nagrada koja je primila nagradu dok je bila u zatvoru ili pritvoru, podseća AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading