NOVI ZELAND ZAKONOM ZABRANIO PUŠENJE: Duvan ne mogu da kupe oni koji su se rodili posle 1. januara 2009!

Autor:

Svet

13.12.2022

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi Zeland je u utorak usvojio jedinstveni plan za postepeno ukidanje pušenja uvođenjem doživotne zabrane mladim ljudima da kupuju cigarete.

NOVI ZELAND ZAKONOM ZABRANIO PUŠENJE: Duvan ne mogu da kupe oni koji su se rodili posle 1. januara 2009!

Foto: shutterstock

- Hiljade ljudi će živeti duže, zdraviji život i zdravstveni sistem će imati 5 milijardi dolara više jer neće morati da leči bolesti izazvane pušenjem, kao što su brojne vrste raka, srčani udari, moždani udari, amputacije - rekla je saradnica ministra zdravlja Aješa Veral prilikom donošenja zakona.

Veruje se da je Novi Zeland prva zemlja na svetu koja je uvela godišnje sve veće starosne granice za pušenje, čime se osigurava da se duvan ne može prodati nikome ko je rođen posle 1. januara 2009. godine, piše Gardijan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

cigarete, ilustracija

 

To će biti praćeno nizom drugih mera kako bi pušenje postalo manje pristupačno i pristupačno, uključujući dramatično smanjenje zakonske količine nikotina u duvanskim proizvodima i prisiljavanje da se prodaju samo u specijalizovanim prodavnicama duvana, umesto u prodavnicama i supermarketima.

Zemlja je takođe povećala finansiranje zdravstvenih usluga i kampanja i uvela usluge za odvikavanje posebno za zajednice Maora i Pacifika.

Broj prodavnica kojima je legalno dozvoljeno da prodaju cigarete biće smanjen sa 6.000 na samo 600 širom zemlje.

Zakoni su prošli poslednje čitanje u utorak uveče i stupiće na snagu 2023. godine, dok Novi Zeland pokušava da postigne svoj cilj da zemlju učini da bude "bez duvanskog dima" do 2025. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading