PUTINOV "BELI LABUD" NA GRANICI SA FINSKOM! Ruski manevar sa strateškim bombarderima unosi strah: SLEDI APOKALIPSA ZA UKRAJINU?! (FOTO, VIDEO)

Autor: N.Z.

Svet

14.10.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se strateški bombarderi premeste u vazduhoplovnu bazu Olenja na samoj granici sa Finskom, koja bi trebalo da postane članica NATO, piše Dejli mejl.

PUTINOV "BELI LABUD" NA GRANICI SA FINSKOM! Ruski manevar sa strateškim bombarderima unosi strah: SLEDI APOKALIPSA ZA UKRAJINU?!  (FOTO, VIDEO)

Foto: printscreen

Kako navodi britanski tabloid na osnovu satelitskih snimaka američkog operatera Planet, u vazduhoplovnoj bazi Olenja nalazi se sedam supersoničnih strateških bombardera TU-160 poznatijih pod nadikmom "Beli labud", koji može da nosi rakete sa konvencijalnim ali i nukelarnim bojevim glavama.

U ruskoj vazduhoplovnoj luci primećena su i četiri strateška bombardera TU-95 poznatija pod nadimku "Medved", kao i krstateće rakete Kh-100 i rakete Kindžal.

 

Sprema se osveta?

Ono što posebno izaziva zabrinut u krugovima koji donose odluke na Zapadu je i činjenica da je pista u bazi Olenja do 12. avgusta bila prazna, a satelistski snimci sada pokazuju da ima ukupno 11 aviona razorne moći, za koje se da bi Kremlj mogao da ih iskoristi za razorne napade na Ukrajinu.

Republika

Foto: printscreen

Strateški bombarder TU-160

Posebnu uznemirenost za Zapadne vojne i političke stratege predstavlja i činjenica da se operacija premeštanja paklenih aviona pogodila sa vestima o ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast na teritoriji Ruske federacije koju je sprovela Vojska Ukrajine, kada je pogođeno skladište municije.

Putinov manevar sa avionima sudnjeg dana, rezonuju u odgovornim krugovima na Zapadu, mogao bi da znači da će uslediti surova odmazda, po obimu i intezitetu veća i od one koja je usledila nakon što je Rusija pod komandom generala Sergeja Surovikina žestoko bombardovala gradove širom Ukrajine uključujući i Kijev u znak odmazde zbog sabotaže na Kerčkom mostu na Krimu.

Republika

Foto: printscreen

Putin prebacio strateške bombardere u bazu Olenja na granici sa Finskom

Inače, prema navodima Dejli Mejla "Beli labud" bio je "trkački konj" ruskih strateških snaga još od sovjetskih vremena.

Republika

Foto: printscreen

Strateški bombarder TU-95

 

To je najveći, najbrži i najteži supersonični avion koji može da nosi raketu "Bodež" - Kh-47M2 Kindžal, koja se može nuklearno osposobiti i čija je brzina 10 puta veća od brzine zvuka (10 maha), a može pogoditi mete na udaljenosti gotovo do 2.000 kilometara.

Do 2016. godine, navodi britanski medij, Rusija je imala 16 ovih bombardera, ali se njihov broj u međuvremenu povećao, mada nije prezicirano za koliko.

"Medved" nervirao Britance

 

 

Kada je reč o avionu TU-95 poznatijem kao "Medved", reč je o letelici koja je prvobitno bila opremljena za nošenje nukelarnog oružja, ali je kroz seriju modifikacija dobio i druge uloge.

Upravo ove bombardere Rusija je početkom ove godine rasporedila u severnoj Škotskoj, u jeku visoke napatesti na relacija Moskva-London.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading