NEMAČKA PRED ISTORIJSKOM ODLUKOM! Trese se svet, ovo bi mogao da bude KONAČAN udarac na Putina!

Autor: Republika

Svet

01.05.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Politiko preneo je izjave nemačkih diplomata koji su naveli kako postoje velike šanse da zvanični Berlin u narednim danima podrži inicijativu da se Ruskoj Federaciji uvede embargo na naftu.

NEMAČKA PRED ISTORIJSKOM ODLUKOM! Trese se svet, ovo bi mogao da bude KONAČAN udarac na Putina!

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc udario na Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da se nađe pred zastrašujućim udarom budući da su u javnost procurile informacije da je Nemačka spremna da na čelu s kancelarom Olafom Šolcom podrži predlog Evropske unije (EU) da se u sklopu šestog paketa sankcija Ruskoj Federaciji i njenom lideru Vladimiru Putinu uvede embargo na naftu. 

Kako prenose mediji, razlog za promenu mišljenja je očigledno uspeh u pronalaženju alternativnih dobavljača nafte budući da je nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio da će za osam nedelja nemačka zavisnost o ruskoj nafti biti smanjena sa 35 odsto na čak 12 odsto.  

Međutim, kako Blic prenosi navode Slobodne Dalmacije, reč je o merama koje se razmatraju u detalje kako bi odluke o novom paketu sankcija bile donete tako da ni u jednom gtrenutku zbog njih ne ispašta nijedna članica Unije, a posebno ne Nemačka. Reč je o zemlji koja je najsnažnija evropska privreda, ali koja, istovremeno, najviše zavisi od ruskih energenata. 

- Poznato je da ima dosta natezanja u vezi s embargom na rusku naftu među zemljama EU, pa je tako jedan od najvećih protivnika Mađarska, međutim, ako "padne" Nemačka, očekuje se da će se odluci priključiti i ostale zemlje koje se sada tome protive - Austrija, Španija, Italija i Grčka... Logičan je strah ovih država, jer se one uglavnom oslanjaju na rusku naftu, a problem je što bi odustajanjem od nje cene goriva mogle poleteti u nebo - prenosi Slobodna Dalmacija. 

Hoće li se zaista evropske zemlje usaglasiti oko ove odluke znaćemo za nedelju dana, zato što Evropska komisija pokušava što pre da predstavi nacrt novih sankcija i da izvrši dodatni pritisak na Moskvu. Koliko su sankcije na naftu važne govori i podatak da je Rusija prošle godine na izvozu nafte dobila preko 110 milijardi dolara prihoda, što je četvrtina ukupnog ruskog robnog izvoza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas godinama je ključan za mnoge evropske zemlje 

Pozivajući se na diplomate u Evropskoj uniji, portal Politiko piše i da je Nemačka predstavila inicijativu za uvođenje embarga na ruski uranijum.

- Takav bi potez mogao pogoditi distribuciju uranijuma od kojeg se proizvodi gorivo za energetske reaktore koje je izgradila Rusija, kao i nove nuklearne projekte kojima upravlja ruska filijala Rosatoma za zapadnu Evropu, sa sedištem u Parizu - preneo je Politiku aludirajući na činjenicu koliki bi to udarac mogao da bude za Moskvu. 

Četiri diplomate su potvrdile da se o sankcioniranju ruske nuklearne industrije razgovaralo na sastanku s poslanicima EU i Komisijom prošle nedelje, pri čemu su Poljska i baltičke zemlje predvodile pozive na sankcije.

- Nemački poslanik je u sredu je najavio novi stav Berlina, kada je rekao da će podržati, ne samo sankcije za naftu, nego i za zabranu ruskog uranijuma - rekao je diplomata EU, a prenosi Politiko. 

I pored toga, ističe se, bilo kakav potez protiv ruske nuklearne industrije ne bi bio bezbolan za Evropljane. EU uvozi skoro sav svoj uranijum izvan Unije. Oko 20 odsto dolazi iz Rusije, što je čini drugim najvećim dobavljačem nakon Nigera.

Očekuje se da će sankcionisanje Rosatomove filijale sa sedištem u Parizu biti posebno osetljivo pitanje za novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona. Francuska, naime, ima veliki nuklearni energetski sektor i blisko sarađuje s Rosatomom na nekoliko projekata putem EDF koji je delimično u državnom vlasništvu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron pred mnogobrojnim izazovima 

Od ranije je poznato da Nemačka i Francuska nemaju isti stav oko nuklearne energije, a radi se o dva najveća "igrača" u Evropskoj uniji. Nemačka je žestoki protivnik nuklearne energije, a cilj joj je da zatvori preostale nuklearne elektrane do kraja ove godine.

Francuska, pak, više od 70 posto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana i planira da gradi još više reaktora. Ali Francuska se ne oslanja na Rusiju za svoj uvoz uranijuma, jer gorivo uglavnom dobija iz Kazahstana i Nigera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Gavrilo

01.05.2022 14:32

A onda Rusija kao odgovor zavrne gas. I..... ?

Odgovori 10 4
Cardak

01.05.2022 15:05

Necete RUSKU NAFTU! DOBRO a sta ako vam za noc zavrnu slavinu za gas pogotovo sto sad vi nemci sa vasom cenom prodajete Poljskoj?RAZMISLITE -BEZ RUSIJE nemozete -AMIN!

Odgovori 16 7
NB

01.05.2022 19:17

@Cardak - Rusofilčiću, ne brini za Evropu, brini za put-in-a.

Odgovori 3 19
Srbin

01.05.2022 15:10

Dobro ...I... vi zaista sami sebi pucati u nogu... nećete.. naftu..gas...uranijum...pšenicu..ulje... dobro.Vi nećete a 80 pošto stanovništva planete zemlje hoće... izvolite plaćate skuplje sve ... to samo govori koliko vas je briga za vaše građane...samo napred... nje svet VI... vi niste svet.

Odgovori 20 9