PROCURIO PLAN BAJDENOVOG UDARA NA KINU: Silovita reakcija ako vojska predsednika Si Đinpinga otpočne invaziju na Tajvan: POTOPITI NA STOTINE KINESKIH BRODOVA!

Autor: Republika

Svet

09.12.2021

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tekstu s naslovom "Strategija za sprečavanje Kine da preuzme Tajvan", vojni i analitički stručnjaci su izneli plan o mogućem zauzdavanju najmnogoljudnije zemlje sveta.

PROCURIO PLAN BAJDENOVOG UDARA NA KINU: Silovita reakcija ako vojska predsednika Si Đinpinga otpočne invaziju na Tajvan: POTOPITI NA STOTINE KINESKIH BRODOVA!

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping, Džo Bajden i predsednica Tajvana

Sjedinjene Američke Države predvođene predsednikom Džoom Bajdenom već nedeljama optužuju Kinu i njenog lidera Si Đinpinga da se sprema za invaziju na Tajvan, zbog čega su eksperti američkih tink-tenk organizacija počeli da se bave strategijima kojim bi Amerika mogla da spreči najmnogoljudniju zemlju sveta u tom navodnom pokušaju.

Tako su, u autorskom tekstu za "Hil" pod naslovom "Strategija za sprečavanje Kine da preuzme Tajvan", Dejvid Očmanek, viši međunarodni istraživač u organizaciji RAND i Majkl O’Hanlon, stručnjak za spoljnu politiku američke institucije Brukings, opisali i na koji način bi Kina to mogla da izvede.

U tom kontekstu, kako navodi Sputnjik, Očmanek i O’Hanlon su se pozvali na tvrdnje Američkog mornaričkog instituta da je Kina izgradila repliku brodova američke flote u udaljenom delu pustinje Taklamakan, navodno u svrhu vojne obuke.

Naveli su da bi, na primer, Kina mogla raketama i iz vazduha da napadne tajvanske aerodrome, luke, protivvazdušnu odbranu, komunikacionu infrastrukturu i komandno-kontrolne sisteme, a da bi potom usledila i kopnena ofanziva uz angažovanje padobranaca i transportnih helikoptera.

- Kina bi mogla da napadne i američke snage i baze na zapadnom Pacifiku sa ciljem da se onesposobi svaki napor SAD da odbrani Tajvan - piše u tekstu.

Americi stoga savetuju da, umesto što se oslanja na snage na zapadnom Pacifiku, za koje ocenjuju da su laka meta, pronađe način kako da isporuči i rasporedi naoružanje s relativno bezbednije lokacije, kako u regionu, tako i šire.

- Kako je govorio bivši zamenik ministra odbrane Robert Vork, kada jedan takav scenario krene da se odvija, SAD je potrebna sposobnost da brzo potope ili onesposobe stotine kineskih brodova i da onemoguće da kineska vojska bez poteškoća deluje u tajvanskom vazdušnom prostoru - dodali su autori teksta.

Da li će, kako su naveli, Vašington da izabere vojni odgovor, odluka je na predsedniku i Kongresu, bazirana na osnovu konteksta buduće krize. Ipak smatraju da sposobnost sprečavanja moguće invazije odvraća i smanjuje mogućnost da uopšte dođe do izbijanja rata.

Oni su sugerisali su američkom Ministarstvu odbrane da razmotri da godišnje, u narednih pet do deset godina, troši nekoliko milijardi dolara kako bi američka vojska imala dovoljno snage da odgovori zahtevnim borbama s moćnom Kinom.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
milovan

09.12.2021 16:30

Pa ti mali kauboji nisu mogli nista Talibanima 20 godina.!! A oni prete velikoj Kini i velikoj Rusiji. Pa imaju li oni zrnce mozga.???!!!

Odgovori 22 2
tom djons

10.12.2021 14:26

@milovan - Da imaju nebi lupetali kao otvoren prozor. Sačuvaj bože šta umišljaju.

Odgovori 13 1
Doca

10.12.2021 07:21

Nije Kina SRJ, Irak i ostale banana polu-države. Kad bi se tek tako uništavali tenkovi. Možda ako povedu Stalonea, Švarcenegera, Ž.K Vandama...

Odgovori 18 1
Mickey

14.12.2021 08:50

Mante šalu, ozbiljni smo ljudi!