Čuveni američki analitičar za Srpski telegraf: Tramp za Zapad sprema veliki šok

Svet

13.12.2017

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni analitičar i profesor istorije na američkom univerzitetu u Vašingtonu Alan Lihtman u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf tvrdi da lider SAD Donald Tramp za 2018. sprema neverovatan šok za ceo zapadni svet - ukidanje sankcija Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Alan Lihtman

Lihtman, koji važi za nepogrešivog čoveka u predviđanjima izbornih rezultata u Americi, a koji je u skladu sa tim tačno prognozirao i trijumf kontroverznog republikanca 2016, još čvrsto zagovara teoriju da je Moskva aktivno učestvovala u krojenju takvog scenarija, te da će joj šef Bele kuće iz zahvalnosti skinuti ekonomsku blokadu.

Tramp bi mogao da bude opozvan zbog ometanja pravde, falsifikovanja izbora 2016. u dosluhu sa Rusima.

 - Vrlo je moguće da će se odnos između Rusije i predsednika odvijati po principu usluga za uslugu. Tramp će ukinuti Rusima sankcije i obezbediti koncesije kako bi im uzvratio za pomoć na američkim izborima. Ali, videćemo šta će otkriti specijalni savet za istragu o izborima i umešanosti Moskve u taj proces.

Kakav ishod istrage očekujete i hoće li epilog toga biti Trampov opoziv?

- Sve zavisi od rezultata rada specijalnog saveta. Tramp bi mogao da bude opozvan zbog ometanja pravde, falsifikovanja izbora 2016. u dosluhu sa Rusima, kršenja zakona o oglašavanju tokom kampanje, podržavanja ilegalnog kompjuterskog hakovanja...

Plašim se da bismo mogli da budemo uvučeni u rat pogrešnom kalkulacijom nestabilnih lidera Amerike i Severne Koreje

Šta bi još specijalni tužilac mogao da iskoristi protiv šefa Bele kuće?

- Pazite, Tramp je prekršio odredbu Ustava SAD kojom se zabranjuje predsedniku da bez Kongresa prihvati vredne darove stranih vlada. Nije odustao ni od biznisa, pa je profitirao od preduzeća širom sveta.

Tvrdite da je ostvario ličnu korist od funkcije, a kakve je poteze povukao za SAD i njene građane?

- Trampova administracija podstiče rasni konflikt u zemlji i pokušava da usvoji akte o zdravstvu i poreskoj politici koji će naškoditi većini Amerikanaca. S druge strane, dobro je što predsednik podržava kongresno zakonodavstvo da se zadrži DACA program (zaštita od deportacije ljudi ilegalno dovedenih u SAD). Ali ostaje da vidimo kako će Kongres reagovati na Trampov rok od šest meseci za razmatranje tog problema.

Kad je reč o spoljnoj politici Vašingtona i napetom odnosu s Pjongjangom, očekujete li eskalaciju tenzija?

- Plašim se da bismo mogli da budemo uvučeni u rat pogrešnom kalkulacijom nestabilnih lidera kakve trenutno imamo u Americi i Severnoj Koreji. Sukob bi mogao da izbije i potpuno slučajno.

I Asada će ostaviti na vlasti

Sedmogodišnji krvavi rat u Siriji priveden je kraju i spekuliše se da će Donald Tramp i njegovi ljudi, za razliku od administracije Baraka Obame, ostaviti na miru predsednika te države Bašara el Asada, čije je neprijatelje godinama instruisao i finansirao Vašington. Štaviše, magazin Njujorker je objavio da SAD neće dirati Asada u naredne četiri godine, odnosno do sledećih izbora u Siriji. Taj list navodi i da je za opstanak sirijskog lidera na vlasti i novi stav Vašingtona najzaslužnija Rusija, koja je nakon pobede nad teroristima ISIS početkom nedelje zvanično povukla trupe sa sirijske teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading