Pet zemalja poseduje NUKLEARNO ORUŽJE SAD

Autor: blic.rs

Svet

01.11.2017

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države imaju oko 150 nuklearnih bojevih glava koje su raspoređene unutar pet država-članica NATO alijanse, tvrde izvori iz Turske.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nuklearno oružje rasprostranjeno po svetu

Naime, u izveštaju koji sadrži podatke o nuklearnom naoružanju, navodi se kako se oko 6.800 nuklearnih bojevih glava u vlasništvu Amerike nalazi šrom SAD i još 14 država saveznica, prenosi Hurijet.

Jedna od tih država nalazi se veoma blizu Srbije, a reč je o Italiji, tvrde Turci. Pored Italije, američke nuklearne rakete stacionirane su još u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Turskoj.

Ovo je prvi put da se Italija spominje kao zemlja u kojoj se čuva nuklearno naoružanje.

Skoro sve nuklearno oružje u rukama dve sile

Svetske nuklearne sile poseduju nešto više od 15.000 nuklearnih bojevih glava, od čega ogromna većina pripada Rusiji i Americi. Procenjeno je da je oko 10.000 njih spremno za korišćenje, piše u izveštaju Svetske asocijacije za kontrolu naoružanja.

Postoji pet nuklearnih sila u svetu: Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina. One su zvanično priznate kao jedine države kojima je međunarodno priznato pravo da poseduju takvu vrstu oružja, prema sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ovaj sporazum priznaje i legitimizuje njihove arsenale, ali ih obavezuje na to da svoje zalihe nuklearnog oružja ne smeju povećavati, niti da ih poseduju zauvek. Umesto toga, moraju postepeno da se posvete njegovom uništenju.

Međutim, pored pet nuklearnih sila, postoje još četiri države na svetu koje takođe poseduju ovu vrstu oružja, uprkos tome što im to pravo nije priznato pomenutim sporazumom. To su Izrael, Pakistan, Indija i Severna Koreja. ove države nisu potpisale sporazum, a procenjuje se da zajedno poseduju oko 340 bojevih glava.

Dve države koje daleko iznad svih odskaču u količini nuklearnog oružja koje poseduju jesu Rusija i SAD, sa neverovatnih 88 procenata sveg nuklearnog naoružanja na svetu. Ako tu uvrstimo i nuklearne bojeve glave koje nisu spremne za upotrebu, brojka raste na zastrašujućih 93%.

Sukob Ankare i Vašingtona

Činjenica da ovaj izveštaj dolazi iz Turske ponovo je u prvi plan izbacila pogoršane odnose Ankare i Vašingtona. Podsetimo, dve najveće vojske NATO imaju nekoliko ključnih mimoilaženja.

Najnovija je hapšenje službenika američke ambasade u Ankari Turčina Metiza Topuza.

Sjedinjene Američke Države su kao odgovor objavile da su obustavile izdavanje neimigrantskih viza u svojim diplomatskim predstavništvima, dok je Ankara uzvratila istom merom, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio američkom ambasadoru da je "slobodan da spakuje kofere".

Pored toga, tu su još i neslaganja oko izručenja Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji. Nekadašnji Erdoganov saveznik danas je najveći neprijatelj turskog predsednika, koji ga optužuje za organizaciju pokušaja puča 15. jula 2016.

Američko naoružavanje Kurda i turska kupovina sistema S-400 od Rusije dodatno su zapržili čorbu u odnosima dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading