AMERIČKI MILIJARDER PROFITIRA OD PANIKE U SVETU: Voren Bafet valja maske i dezinfekciona sredstva

Autor:

Svet

15.03.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska kompanija BYD, čiji je investitor američki milijarder Voren Bafet, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prilagodila se pandemiji koronavirusa i sa proizvodnje električnih vozila prešla na zaštitne maske za lice, postavši za kratko vreme najveći svetski proizvođač trenutno najtraženije robe na planeti.

RepublikaFoto: Tanjug
Voren Bafet

Ova kompanija je saopštila da je u stanju da proizvede pet miliona maski dnevno i da će dodatno povećati kapacitete, a pored toga, BYD svakog dana na tržište izbacuje 300.000 bočica sredstava za sterilizaciju. Kineski mediji pišu da je osnivač ove kompanije Vang Čuanfu uspeo da sa timom od 3.000 inženjera napravi nove proizvodne linije korišćenjem 1.300 komponenti od kojih su 90 odsto sami proizveli u firmi.

Potražnja za maskama i sredstvima za dezinfekciju naglo je skočila nakon izbijanja epidemije novog koronavirusa u Kini, a potom i pandemije, koja je zahvatila skoro ceo svet. Blumberg navodi da je nova situacija stvorila nestašicu i naterala kompanije da promene proizvodne linije ili izgrade nove. Kina, koja je najveći svetski proizvođač zaštitnih maski, povećala je 22. februara obim njihove izrade na 54,8 miliona komada dnevno, što je skoro tri puta više nego što je bilo na početku tog meseca.

5 miliona maski dnevno proizvede BYD

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

NAPRAVILI MAŠINU ZA NEDELJU DANA

Osnivač BYD 1995. godine pokrenuo je proizvodnju baterija za mobilne telefone da bi potom širio spektar proizvodnje na električna vozila, baterije potrebne za njih, opremu za monorejl (jednošinsku) železnicu i poluprovodnike, da bi sada došao do maski i sredstava za dezinfekciju. Pošto je u početku ova kompanija imala problema sa nabavkom mašina kojima bi proizvodila maske, njeni inženjeri su napravili sopstvene mašine u roku od sedam dana. Sada mogu da proizvedu desetak ovakvih mašina.

Ko je Prorok iz Omahe?

- Voren Bafet rođen je 30. avgusta 1930. u Omahi (Nebraska)
- Ovaj sin kongresmena kupio je prve akcije kada je imao 11 godina, a dve godine kasnije platio je prvi porez
- Na čelu je "Berkšir Hetaveja", koji poseduje više od 60 kompanija u svetu
- Sa bogatstvom od 76 milijardi dolara treći je najimućniji čovek na svetu po Forbsu
- Obećao je da će pokloniti 99 odsto bogatstva, a prošle godine donirao je 3,6 milijardi dolara, većinom fondaciji Bila i Melinde Gejts

 

 

I proizvođač ajfona pravi maske

Kompanija BYD nije jedina velika kineska firma koja se prilagodila novonastaloj situaciji. Među kompanijama koje su počele da proizvode zaštitne maske jesu i "Gvangžu automobil grup", naftni gigant "Sinopek", ali i "Fokskon", koji za američku kompaniju "Epl" sastavlja ajfone.

 

Kompanija je čak proizvodnji luksuznih mobilnih telefona, koje pravi u fabrici u Šenženu, pridodala proizvodnju materijala neophodnih za maske.

- Mi zapravo koristimo mašine za proizvodnju vrhunske elektronike, ali za pravljenje maski - kazao je Džao Đijanping, šef odeljenja za kontrolu kvaliteta u BYD.

Prvi kontingent maski podelili su kineskim vozačima autobusa i taksija, kao i volonterima i osoblju na aerodromima i u avio-kompanijama. Prošle nedelje kompanija je donirala više od pet miliona maski lekarima koji se bore protiv koronavirusa.

BAFET NAMIRISAO PARE

Bafet, izvršni direktor investicione kompanije "Berkšir Hetavej", koji je poznat po dobrom osećaju za ulaganja u kriznim vremenima, zbog čega ga zovu Prorok iz Omahe, kupio je 2008. godine prvih deset odsto akcija BYD za 230 miliona. Krajem 2018. "Berkšir Hetavej" je postao vlasnik više od 24 odsto deonica ove kompanije, koja se kotira na hongkonškoj berzi. Trenutna vrednost akcija BYD nešto je manja od 20 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading