BRUS LI PRONAĐEN U MOSTARU! Evo GDE su ga krili, čitava Bosna i Hercegovina na nogama zbog boksera!

Autor:

Svet

08.03.2024

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruce Lee je smatran najuticajnijim borilačkim umetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. veka.

BRUS LI PRONAĐEN U MOSTARU! Evo GDE su ga krili, čitava Bosna i Hercegovina na nogama zbog boksera!

Foto: Credit: IFA Film / United Archives / Profimedia

Nakon nestanka čuvenog kipa Brus Lija iz mostarskog parka 3. marta, policija je uspela da pronađe skrivenog počinioca krivičnog dela, koji je uhapšen.

Kip je bio postavljen 2005. godine i predstavljao je značajnu atrakciju u najvećem hercegovačkom gradu.

Reakcije javnosti

Nestanak kipa izazvao je brojne osude, kritike i komentare u javnom prostoru. Mnogi su izrazili svoje negodovanje zbog gubitka ove atrakcije, koja je bila omiljena destinacija za fotografisanje i društvene mreže. Kip Bruce Leeja bio je nezaobilazan simbol grada Mostara i predstavljao je važan deo kulturnog identiteta, prenosi Klix.ba.

Podignut na inicijativu književnika i zastupnika

Bronzani kip Bruce Leeja postavljen je u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji je trenutno zastupnik u Hrvatskom saboru. Autor ovog izuzetnog dela je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić.

Bruce Lee je smatran najuticajnijim borilačkim umetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. veka. Njegova pojava premostila je jaz između Istoka i Zapada, a postavljanje kipa u Mostaru ocenjeno je kao značajna simbolika u procesu posleratnog pomirenja. Svetski mediji su posvetili pažnju ovom događaju i istakli su važnost kipa Bruce Leeja u kontekstu kulturne i istorijske simbolike.

Učestali napadi na spomenik

Spomenik Bruce Leeju više puta je bio meta vandala koji su ga oštetili, zbog čega su ga gradske vlasti morali uklanjati radi sanacije i dorade. Ovi incidenti nisu umanjili značaj kipa, već su dodatno istakli koliko je ovaj spomenik bio važan za lokalnu zajednicu i širu javnost.

Konačno, pronalazak ukradenog kipa i hapšenje počinioca predstavljaju važan korak ka vraćanju ovog značajnog kulturnog simbola njegovom mestu u mostarskom parku.

(Klix.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading